Saopštenje regionalnog odbora SDA Prijedor

Regionalni odbor SDA Bosanska krajina Prijedor reagovao je na najavu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da će se uskoro osnovati opština Omarska.

Reakciju prenosimo u cijelosti.

„Koristeći predizbornu kampanju Milorad Dodik kao lider SNSD-a uz pomoć koalicionih partnera (među kojima su, između ostalog, i njihovi bošnjački koalicioni partneri iz Pokreta za Prijedor), želi osnovati opštinu Omarska, kao zasebnu administrativnu cjelinu, a sve u cilju kontrole nad budućim izbornim procesima, što bi umanjilo uticaj bošnjačkog glasa u lokalnim skupštinama.

Naime, unutar plana za formiranje opštine Omarska obuhvatio bi se i veliki dio mjesnih zajednica, Kevljani i Kamičani sa isključivo bošnjačkom većinom, zbog čega imamo dovoljno veliku zastupljenost u Skupštini Grada Prijedora. Sa ovim bi se sveli na jednog ili nijednog zastupnika.

Mi Bošnjaci taj i takav Dodikov scenarij ne smijemo prihvatiti.

Ono što je bitno da se udružimo i da kroz izbore dobijemo najveću do sada podršku, kako bismo mogli u Skupštini Grada odlučivati o daljnjim koracima protiv podjele i cijepanja bošnjačkog naroda. Nakon toga možemo kroz peticije tražiti svoja prava da nastavimo živjeti nepodijeljeni na ovom području.

Po mantri ‘Divide et impera’, što u prevodu znači ‘Zavadi pa vladaj’, a u našem slučaju je ‘podijeli pa vladaj’, predstavlja i mantru kojom Dodik uništava koalicione partnere DNS i SP na manje političke subjekte. Da bi se oduprli ovakvoj kampanji, svi Bošnjaci prijedorske regije, ali i cijelog RS-a moraju izaći na predstojeće Izbore 2020 i glasati. Svojim glasom će stvoriti uvjete za daljnju borbu za dvije godine i rušenju ovakvog režima u kojem nema mjesta za nas Bošnjake“, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik Regionalnog odbora SDA Bosanska krajina Prijedor Nedžad Bešić.

Izvor: slobodna-bosna.ba

[zakupljen reklamni prostor]

Comments are closed.