Saopštenje za javnost OO SDP BiH Prijedor

Dana 01.04.2009. godine u organizaciji SUBNOR-a opštine Prijedor obilježena je 67-godišnjica smrti i 113-godišnjica rođenja narodnog heroja Dr. Mladena Stojanovića, velikog humaniste i partizanskog vođe naroda Potkozarja. Doktor Mladen je bio čovjek koji je išao velikim koracima ispred svoga vremena. Tako je živio. Zato je i poginuo.
Crveni doktor Potkozarja je rođen u pravoslavnoj srpskoj porodici. Njegov otac Simo je bio pravoslavni sveštenik. Kako kroz svoje porodično vaspitanje, koje je utemeljeno na istinskom hrišćanskom odnosu prema sebi i svijetu oko sebe, tako i kroz svoje obrazovanje i stečena životna iskustva doktor Mladen je bio ispred svega onoga što je radio i svega čime se bavio. Bio iznad svega veliki čovjek. U njegovom svjetonazoru nije bilo mjesta bilo kakvom podvajanju po vjerskoj, nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. Osnovno mjerilo života i smrti nadvremenog humaniste Doktora Mladena Stojanovića jeste bilo biti ili ne biti čovjek. Kao takav je bio omiljen kod svih naroda našeg kraja, jer je svoj huamnizam iskaziovao liječeći one u potrebi bez ikakve naknade, ne osvrćući se na ime i porijeklo svojih pacijenata. Njegova smrt je bila veličina njegovog izbora. Kada mu je četnik Radić ponudio život u zamjenu za pripadnost ondašnjem četničkom pokretu, Crveni Doktor je to odbio. Izabrao je časnu smrt kao valjanu zamjenu nečasnom životu.
Iz navedenih razloga smatramo manipulativnim dio programa održane manifestacije u kojem se kroz recitacije á la „Prkosna pesma“ Dobrice Eriće u kojoj između ostalog stoji „Zar sam ja kriv što sam Srbin…“ Doktor Mladen vrlo neprimjereno i politikanski manipulativno stavlja u neke druge ovovremene političke kontekste van onoga što jeste veličina njegovog života i njegove smrti. Ni pred samom prijetnjom smrću za njega nije bilo dileme umrijeti kao čovjek ili živjeti kaao „veliki Srbin“. Lako je u bilo koja vremena biti Bošnjak, Hrvat, Srbin,… Mnogo je teže biti čovjek. To je svojim životom dokazao, a činom smrti pokazao naš legendarni Crveni Doktor.
Na mnogo toga što se u novijoj istoriji dešavalo i dešava u njegovom crvenom Potkozarju danas se prevrću njegove kosti u njegovom grobu. Neka mu je vječna slava i hvala!!!
Ovim upućujemo kritike samom organizatoru ne samo po pitanju programskog izbora, nego i njihovom odnosu prema delegaciji SDP BiH koja već godinama povodom značajnijih datuma polaže vijence na spomen obilježja ne samo Doktora Mladena Stojanovića, već i na spomen obilježja drugih narodnih heroja našega kraja.
Prije čina samog izlaska za polaganje vijenaca na ovakvim manifestacijama organizatori nas uvijek prozivaju kao „ostale delegacije“, što smatramo izuzetno neprimjerenim i krajnje nedoličnim. Skrećem pažnju na činjenicu da je SDP BiH jedina politička organizacija koja je na nivou državnog parlamenta izašla sa prijedlogom o zabrani djelovanja i organizovanja političkih i inih organizacija koje u svom programskom djelovanju imaju bilo kakav primisao fašističke ideologije (ustašstva, četništva, handžar divizijstva, …), ali da taj prijedlog nije prošao. Naša programska načela su utemeljena na vrijednostima antifašizma i partizanskog narodno-oslobodilačkog rata, tako da nam je i naš Doktor Mladen Stojanović inspiracija i vodilja u značaju našeg partijskog djelovanja.
Mi čvrsto vjerujemo u to da u Mladenovo crveno Potkozarje dolazi dah nekih novih vremena u kojima će se, po uzoru na njegov život i njegovu smrt, iznad svega njegovati vrijednosti čovjeka, a da ćemo ostale društvene vrijednosti, kao što su to vjera i nacija svesti na normalu duhovnih, kulturoloških i tradicionalno-istorijskih vrijednosti. Time bitno određujemo budućnost kraja. Po uzoru na našeg Crvenog Doktora!

Behzad Čirkin, Predsjednik OO SDP BiH Prijedor

Comments are closed.