SDS Prijedor-Kompanija Arcelor Mittal da obezbijedi i proizvodnju poluproizvoda

Kompanija „Arcelor Mittal“, većinski vlasnik rudnika u Omarskoj, terba da ugovori povrat jedan do dva odsto proizvoda dobivenih pretapanjem ovdašnje rude u vidu čeličnih elemenata i limova koji bi se ovdje prerađivali u razne sklopove i potom izvozili, čime bi se zaposlile stotine radnika, smatra Srpska demokratska stranka (SDS). „Kako sada stvari stoje ruda se kopa i vozi uz zanemarljivu koncesionu nakanadu i zaposlenje oko 800 radnika, dok se, na drugoj strani, mijenja konfiguracija prostora, mjesta iskopa rude i okoline gdje se odlaže jalovina“, rekao je šef Kluba odbornika SDS u lokalnom parlamentu Milorad Rauš na konferenciji za novinare u Prijedoru. Prema njegovim riječima, lokalna zajednica i njeno stanovništvo nemaju nikakve druge koristi od korištenja ovog rudnog bogatstva. „To je nedopustivo. Na mjestu iskopa poslije eksploatacije rude ostaće jezero za koje niko ne zna koliko će biti površine i kako će uticati na klimu u okolnim mjestima i samom Prijedoru“, istakao je Rauš. On je dodao da su u poslednjih 10 do 12 godina u Prijedoru ugašene ili otišle pod stečaj firme koje su u predratnom periodu zapošljavale najveći broj radnika, a da je veoma malo otvoreno novih firmi koje sada zapošljavaju svega par stotina radnika.
„Na Zavodu za zapošljavanje zaključno sa 30.06.2012. godine imamo 15.779 nezaposlenih, dok je na kraju 2011. godine bilo 15.760, a na kraju 2010. godine 15.343. Aktuelna vlast tvrdi da se u posljednje vrijeme povećava broj zaposlenih što je iz podataka Zavoda tačno, međutim na armiju nezaposlenih od skoro 16.000 malo je bitno da li se godišnje zaposli 200 radnika više ili manje“, naglasio je Rauš. Govoreći o stranim investicijama, Rauš je naveo da se javljao veliki broj potencijalnih investitora, međutim prilikom dolaksa i razgledanja industrijske zone, te kontakta sa vlastima, vrlo malo je onih koji su se ponovo javljali, a investicija nije bilo. „Razlog je u izraženoj korupciji na svim nivoima vlasti, te nemogućnosti vlasti da suzbije korupciju, neadekvatnim zakonskim rješenjima, nepoštovanju zakona i sudskih presuda, velikoj moći pojedinaca a ne institucija čime se odbijaju svi potencijalni ulagači i investitori“, pojasnio je Rauš.
Kandidat SDS-a za odbornika u Skupštini opštine Prijedor Željko Šormaz rekao je da režimski mediji bombarduju narod perfidnim, lažno pozitivnim i iskrivljenim indikatorima, kako bi pokazali kako se nalazimo na pravom kursu. „Sudeći po pričama, da ne kažem bajkama koje narodu podastiru političari iz krugova vlasti u Prijedoru, ovaj grad je Eldorado, grad iz snova u kom sve napreduje i cvjeta. Ne znam kako to doživljava sve veći broj Prijedorčana koje svakim danom sve više, nažalost, gledamo kako egzistencijalna pitanja rješavaju kopajući po gradskim kontejnerima“, kazao je Šormaz. Prema njegovim riječima, retorika političara na vlasti, pogotovo pred izbore, prepuna je namjernih zloupotreba koje za cilj imaju obmanu birača i stanovništva. „Pričati kako je Prijedor grad perspektive, sa porastom zaposlenih i šansom za otvaranje novih radnih mjesta za mlade ljude, dok svi privredni subjekti odlaze u stečaj, a mladi ljudi bježe glavom bez obzira iz našeg grada, teška je demagogija, koja ovaj put neće moći proći kod naroda“, istakao je Šormaz. On je pozvao građane da ne nasjedaju na ovakve jeftine pokušaje šminkanja surove realnosti u kojoj živimo.

Comments are closed.