SNSD Prijedor-Izlazak pozicije iz parlamenta nije isto što i izlazak opozicije

Odluka odbornika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) da napuste sjednicu Skupštine opštine Prijedor nije uporediva sa odlukama SDS-a, PDP-a i DP-a da napuste sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, jer prvi su pozicija, a drugi opozicija, rekao je danas šef Kluba odbornika SNSD-a u SO Prijedor Dražen Vrhovac.
„Opozicija se i može optužiti za politikantstvo u izbornoj godini. Ali problem načelnika opštine Prijedor je što je iz lokalnog parlamenta juče izašla pozicija, a pozicija ne izlazi tek tako“, kazao je Vrhovac na konferenciji za novinare u Prijedoru. On je ocijenio da je načelnik opštine Prijedor i lider DNS-a Marko Pavić direktan krivac za jučerašnju odluku SNSD-a da napusti sjednicu lokalnog parlamenta. „Zašto DNS ne napusti sjednicu Narodne skupštine RS? Zato što se stavove DNS-a koalicioni partneri tamo uvažavaju. Stavove SNSD-a DNS kao koalicioni partner u Prijedoru ne uvažava, pa čak i opstruiše odluke već donesene u lokalnom parlamentu u dijelovima gdje je SNSD amandmanski djelovao što je Pavić na pretprošloj sjednici za skupštinskom govornicom javno i prznao“, naveo je Vrhovac.
Prema njegovim riječima, Pavić je princip ravnomjernog razvoja opštine na dobrobit svih građana, oko kojeg se koalicija i okupila, preveo u princip dobrobiti građana koji imaju člansku kartu DNS-a. On je podsjetio da je SNSD juče tražio da lokalni parlament ponovo razmotri izvještaj o radu lokalnog medija IPC „Kozarski vjesnik“ u čijem sastavu posluju radio, TV i sedmične novine, a čiji je račun nedavno bio blokiran zbog dugova.
„Najava načelnika opštine Prijedor Marka Pavića da će hitno zatražiti nezavisnu reviziju poslovanja ove kuće dokazuje da i on sumnja u radnje koje se tamo dešavaju“, istakao je Vrhovac. On je pozvao i Poresku upravu RS da se odredi o optužbama da je ovoj medijskoj kući račun blokirala pod uticajem SNSD-a. „SNSD nema nikakve veze sa blokadom, naprotiv, svake smo godine amandmanski povećavali sredstva iz opštinskog budžeta za ovu kuću ne bi li ona stala na zdrave noge“, dodao je Vrhovac. On je poručio šefu Kluba DNS-a Zoranu Kosu da Prijedor nije grad DNS-a nego grad koji pripada svim svojim građanima.
Potpredsjednica Skupštine opštine Prijedor Vesna Jelača rekla je da je odbacivanjem jučerašnjeg prijedloga ove stranke da se sa transkripata posebne sjednice lokalnog parlamenta, održane 7. juna, a posvećene upotrebi riječi genocid za ratna dešavanja u Prijedoru 1992. godine, skine oznaka tajnosti, propustila prilika da se građanima objelodani šta je sve na toj sjednici rečeno. „Ovako bivamo optuženi za netransparentnost, iako nijednog razloga nema da naši sugrađani ne saznaju šta je ko od odbornika rekao na toj sjednici. Takođe time bez ikakve potrebe ostvaramo prostor za spekulacije“, kazala je Jelača. Ona je istakla da su prilikom glasanja za dnevni red samo poslanici SNSD-a glasali da se ta tačka naknadno uvrsti.
Zamjenik šefa Kluba odbornika SNSD-a u prijedorskom parlamentu Jovan Lukić rekao je da će odluku načelnika opštine da ignoriše već usvojene amandmane SNSD-a direktno trpjeti mještani Busnova, Srednje Marićke, Jutrogošte i boračkih zgrada na Pećanima jer, zahvaljujući načelniku opštine, neće dobiti asfaltne puteve. „U Busnovima je matičnost škole bila dovedena u pitanje, pa se iz toga može vidjeti koliki bi značaj imao asfaltni put. Jutrogošta je mjesto sa najvećim brojem poginulih boraca u otadžbinskom ratu, a put pored boračkih zgrada na Pećanima najbliži je makadam centru grada“, naglasio je Lukić.
Odbornici SNSD-a napustili su juče sjednicu SO Prijedor, nezadovoljni, kako su rekli, time što se njihov rad u lokalnom parlamentu ne uvažava. U SO Prijedor, koja broji 31 odbornika, SNSD ima sedam mandata, SDS četiri, PDP dva, bošnjačke stranke osam, dok su se većinskom DNS-u koji ima osam mandata pridružila i dva bivša radikala koji sada djeluju kao nezavisni odbornici.

Comments are closed.