SNSD: Za kandidata DNS-a glasalo 5.000 Bošnjaka

Na ishod izbora za gradonačelnika Prijedora u velikoj mjeri uticalo je to što bošnjački narod nije imao svog kandidata, veoma veliki broj nevažećih listića kao i nestručan rad Gradske izborne komisije Prijedor, izjavio je predsjednik Izvršnog odbora Opštinskog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata Prijedor Dalibor Pavić.

„Prema našim analizma, kandidat Demokratskog narodnog saveza za gradonačelnika (Marko Pavić) dobio je pet hiljada bošnjačkih glasova, od čega 4.000 iz Prijedora i 1.000 putem pošte“, rekao je Pavić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je ocijenio da je 4.125 nevažećih listića za gradonačelnika, a 3.216 za lokalni parlament previsok broj u odnosu na važećih 37.305 gradonačelničkih i 38.396 važećih glasova za odbornike, te pozvao GIK da istraži šta je uzrok tome.

„Kada je riječ o izboru odbornika, nismo zadovoljni rezultatom jer nam je cilj bio 9.500 glasova, a osvojili smo 7.500 i ostajemo druga po snazi stranka u lokalnom parlamentu“, kazao je Pavić.

On je pozvao predsjednika GIK-a Prijedor Željka Škondrića i sve članove ovog organa da podnesu ostavke jer nisu reagovali na očigledne nepravilnosti izbornog procesa.

„GIK Prijedor apsolutno ne radi posao kako treba i to je jedna od najlošijih karika. Ljudi u biračkim odborima, čast izuzecima, nisu bili edukovani ni toliko da pravilno popune obrasce nakon zatvaranja glasačkih mjesta“, naveo je Pavić.

On je naveo da je SNSD GIK-u na sam dan izbora uputio prigovore za više biračkih mjesta, a da se jedna od najočiglednijih nepravilnosti desila u biračkom mjestu Busnovi gdje je u glasačkim kutijama bilo 850 listića za gradonačelnike i 849 listića za odbornike, a broj potpisa građana koji su na tom biračkom mjestu glasali je znatno manji – 683 za gradonačelnika i 786 za lokalni parlament.

„Zapisnik o ovoj nepravilnosti su na sam dan izbora potpisala dva člana i predsjednik biračkog odbora. GIK je potom uzeo izjave od pet članova tog biračkog odbora, među kojima su i ona tri, koji su negirali navode iz prigovora i naveli da je broj potpisa jednak broju glasačkih listića u kutiji“, precizirao je Pavić.

On je novinarima pokazao originalan zapisnik sa potpisima trojice članova biračkog odbora Busnovi koji su se „predomislili“ kada su davali izjavu GIK-u, te fotografije otvaranja vreća sa biračkim materijalom u hodnicima Sportske dvorane „Mladost“ gdje je dopremljen sav izborni materijal nakon zatvranja biračkih mjesta 7. oktobra.

„Snimak otvaranja glasačkih vreća u Prijedoru može se vidjeti na internetu, a objašnjenje da su otvarane samo sive vreće u koje se skladište nevažeći listići ne stoji, jer ovdje su i fotografije na kojima se jasno vidi da su otvarane i plave i žute, a ne samo sive vreće“, istakao je Pavić.

Predsjednik Opštinskog odbora SNSD Prijedor Drago Tadić rekao je da očekuje da SNSD u Prijedoru ne bude pozvan na razgovore o formiranju skupštinske većine s obzirom da DNS, bošnjačke stranke i Demokratska partija imaju dovoljno mandata za to.

„Pretpostavljam da će većina (u Skupštini grada Prijedora) biti DNS, DP i Bošnjaci“, dodao je Tadić.

On je podsjetio da je SNSD uoči izbora najavio zajedničko djelovanje sa Srpskom demokratskom strankom, Partijom demokratskog progresa, Narodnom demokratskom strankom i Srpskom radikalnom strankom.

„Razgovaraćemo sa svojim koalicionim partnerima kako i na koji način ćemo ići dalje i upoznaćemo rukovodstvo stranke sa svojim prijedlozima“, rekao je Tadić i dodao da je obaveza svih partija koje učestvuju u parlamentu da razgovaraju i da će SNSD to učiniti sa svim političkim partijama koje za razgovor budu zainteresovane.

U trci za prvog gradonačelnika Prijedora kandidat DNS-a Marko Pavić osvojio je 18.755 glasova, kandidat SNSD-a Drago Tadić 11.080, a kandidat SDS-a Borislav Bojić 7.470 glasova.

Najviše mandata u lokalnom parlamentu dobio je DNS – devet, za jedan više nego 2008. godine, SNSD je zadržao svojih sedam, SDS je uvećala broj odbornika sa četiri na pet, a po dva mandata zadržali su Stranka demokratske akcije, PDP i Socijaldemokratska partija BiH.

Jedan mandat zadržala je Stranka za BiH, a po prvi put parlamentarne stranke u Prijedoru su NDS i DP sa po jednim mandatom.

Nacionalne manjine u novom sazivu predstavaljaće Ukrajinac Štefan Stahnek kojeg je kandidovao DNS, dok je u odlazećem sazivu manjine predstavaljao Rom Ramo Salešević iz SDP-a BiH.

Za razliku od lokalnih izbora 2008. godine, na ovogodišnjim izborima cenzus nisu prešle Srpska radikalna stranka i Nova građanska inicijativa koje su u protekle četiri godine imale po dva odbornika.

Na lokalnim izborima 2008. godine povjerenje građana dobilo je sedam žena, dok su ove godine u lokalni parlament izabrane samo tri.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.