Stevandić: Otvorena pandorina kutija i najavljena nova kriza i napetost u BiH

Nedolaskom na zakazani sastanak u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejem Lavrovim od strane gospodina Džaferovića i Komšića, nisu narušena samo diplomatska pravila i osnove civilizovanog ponašanja, već je otvorena pandorina kutija i najavljena nova kriza i napetost u Bosni i Hercegovini.

Budući da sam sinoć prisustvovao razgovorima sa gospodinom Lavrovom, mogu odgovorno reći na nijednom rječju ili postupkom nije iskazao bilo kakvo nepoštovanje BiH, naprotiv imao je vrlo izbalansiran stav, tako da alibi za ovakav skandal ne postoji i on je odraz nekulture i u krajnjem slučaju neobjašnjive mržnje odnosno rusofobije.

Može čovjek i razumjeti da se nakon izbora u Americi i signala koji su poslani protiv Republike Srpske i Dejtonskog sporazuma te sličnih signala od nekih evropskih funkcionera, probudila ambicija ratne garniture Bošnjačkih lidera, ali niko normalan nije mogao da očekuje takav skandal koji svim građanima BiH priređuju gospoda Komšić i Džaferović.

Nudeći se za prethodnicu napada na Rusiju i praveći incidente za koje vjerovatno očekuju podršku, uveli su BiH u nezamislivu situaciju čija eskalacija će najviše štete donijeti Bošnjačkom, ali i svim drugim narodima i građanima.

Kontinuitet ratnohuškačkih izjava gospodina Bakira Izetbegovića, pokušaj ubistva Aleksandra Vučića u Srebrenici i izazivanje incidenata sa Srbijom, nevjerovatno nepristojna retorika za novoizabranu vlast u Crnoj Gori, skorašnje vrijeđanje Hrvatskog predsjednika rječnikom koji ne dolikuje iole civilizovanom čovjeku a kamoli predsjedniku susjedne države, slika su koja se orkestrirano i gotovo luđački nameće i produkuje, što je ozbiljna poruka da Bosna i Hercegovina zapravo ne može opstati.

Takvo ponašanje ne postoji nigdje u svijetu i pokušaji da se neko drugi, prevashodno Srbija, Hrvatska ili rukovodstvo Srba i Hrvata u Bih, dokaz su nedoraslosti i zagriženosti koja nema za cilj nikakav suživot ili razvoj, već izazivanje sukoba i nestabilnosti. U takvoj BiH ubrzo niko neće imati interesa da živi i ona nikom neće biti potrebna.

Nenad Stevandić
Predsjednik Ujedinjene Srpske i predsjedavajući Srpskog kluba u Parlamentarnoj skupštini BiH

[zakupljen prostor]

Comments are closed.