Uplakani Prijedorčanin tražio spas od zlostavljanja

Nada Ševo, direktorica Fondacije za obrazovanje, razvoj i socijalnu zaštitu djece u Prijedoru, u čijem sastavu djeluje i jedna od tri sigurne kuće u RS, kaže da mjesečno imaju najmanje 20-ak poziva kojim žene, žrtve nasilja traže pomoć.
Navikle na uznemirene ženske glasove, službenice Fondacije nedavno su bile iznenađene pozivom muškarca koji je ispričao svoju više nego dramatičnu priču.

Mali procenat
– Riječ je o muškarcu srednjih godina, bolesnom od PTSP-a, ocu troje punoljetne djece. Za dvije kćerke nama nikakvih saznanja, ne zna čime se bave, ni šta rade, navodno se nalaze negdje u Beogradu… U kući, dok čeka sudsku raspodjelu imovine, živi s bivšom suprugom i njenim sadašnjim partnerom.
Kroz plač nam je ispričao da ga nerijetko i fizički zlostavljaju, da mu je ograničeno kretanje i da je svakodnevno, bukvalno iz sata u sat, stalna žrtva psihičkog maltretiranja. Njegovo stanje je vrlo alarmantno, jer je u jednom trenutku čak rekao da će se ubiti – ispričala nam je Ševo i dodala da se u svijetu, a i kod nas, danas barata s vrlo malim procentom, samo 0,03 odsto, slučajeva u kojima su muškarci žrtve nasilja. Ostalo otpada na slučajeve gdje su fizičkom i psihičkom nasilju izložene žene i djeca.

Bijeg od nasilnika
Sigurna kuća u Prijedoru trenutno je prazna i spremna da primi žrtve nasilja.
– Svakodnevno nam dolaze ljudi s različitim sudbinama, počev od rođaka koji traže zaštitu nekog bližnjeg iz svoje porodice, pa do slučaja mladića koji je tražio način da zaštiti svoju prijateljicu koja se zabavlja s nasilnikom od kojeg se bukvalno nigdje ne može sakriti… – kazala je Ševo.
Ona se nada da će se, osim resornog ministarstva Vlade RS, u finansiranje Sigurne kuće kroz budžetsku stavku, jer je to i zakonska obaveza, uključiti i lokalna zajednica.

Dnevni avaz

Comments are closed.