Vidović: Zašto Salkiću smeta pravoslavlje?

Ramiz Salkić, potpredsjednimk RS još jednom je pokazao da vodi jedino politiku nemira na ovim prostorima. Smeta mu apsolutno sve što ima veze sa pravoslavljem. Salkićeva izjava ne doprinosi poboljšanju odnosa i dobrom zivotu u BiH.

Konstantno u svojim izjavama Salkić širi mržnju, dok mi Srbi, poštujemo svaku vjeru i opredjeljenje. Ne znam zbog čega Salkiću toliko smeta sve što ima veze sa pravoslavljem i Republikom Srpskom od koje, u konačnici, prima platu?

Za Salkićevu informaciju, Knez Miroslav, brat Stefana Nemanje i stric Svetog Save, je bio oženjen sestrom Kulina bana, a kralj Tvrtko I Kotromanić se krunisao za kralja u manastiru Mileševa, na grobu Svetog Save.

Članovi loza Nemanjića i Kotromanića su sebe smatrali kao dvije ruke jednog tijela, dakle jednog naroda i jednog bića.

Stoga oni koji se bore protiv Svetog Save i žele da se on izbaci iz prosvjetnih institucija, ne samo što ne znaju ko je bio Sveti Sava, već se bore i protiv nasljeđa Nemanjića i Kotromnića. Dakle, žele da se potisne evropska i hrišćanska kultura i civilizacija kojoj pripadamo, a nametne osmanska i osvajačka kultura i civilizacija, koja je došla i ima tendeciju da se predstavi kao autoktona.

Sveti Sava je bio onaj koji u svojoj ličnosti ne samo da spaja civilizacije i religije, a to se vidi tokom njegovih putovanja u Svetu Zemlju, već ih i ispunjava i nadilazi.

Onima koji smeta Sveti Sava ne razumiju i umanjuju značaj prosvjete i napretka, te se žele da vrata u doba ropstva, tlačenja i neznanja.

Ime Svetog Save, u sebi ne sadrži isključivo uže vjersko obilježje, već je on poznati prosvjetitelj i učitelj, čije proslavljanje ne čini štetu pripadnicima drugih naroda i vjerskih zajednica.

Takođe, obilježavanje Svetog Save nije u sukobu sa Pravilnikom o kriterijumima za školske nazive, simbole i organizacije školskih manifestacija i ne predstavlja ništa protivzakonito.

Izvor: Ujedinjena Srpska

[zakupljen prostor]

Comments are closed.