Aleksandar Nikolić iskoristio šansu na golu Rudar Prijedora

Aleksandar Nikolić, mladi golman Rudar Prijedora, koji je poslednjeg junskog dana napunio 23 godine, iskorisito je proletos šansu među stativama. Od debija, 24.marta u Gradačcu, gde je i pored poraza svoje ekipe od Zvijezde (0:2) bio na visini zadatka, ustalio se i odigrao svih 13 utakmica. U prva dva prolećna kola mrežu je čuvao iskusni Bojan Tripić, ali je potom morao na operaciju ligamenata, pa je, po onoj staroj, za golmane posebno čuvenoj izreci „dok jednom ne smrkne, drugom ne svane“, nažalost po standardnog Tripu, uzdanicu do tada, novajlija iz Crne Gore u zimskom prelaznom roku pomalo neočekivano krenuo u prvenstvene bitke Premijer lige BiH.
– Doveden sam kao mlada alternativa za Tripića, koji je na zalasku karijere i iskreno nisam se nadao da ću odmah dobiti priliku. Međutim, tako je to kod golmana nikada se ne zna, kada će nekom, ponekad slučajno, ukazati poverenje i kaća će nljesnuti. Ipak, najvažnije je da se dobro radi, trenira istim intenzitetom i kada se „greje“ klupa, jer ako čovek veruje u sebe i svoje mogućnosti, a pri tom se maksimalno predaje poslu, onda se to mora kad-tad isplatiti – priča Aco, kako ga oslovljavaju saigrači.
Ponikao je u Iskri iz rodnog Danilovgrada, iz koje je i stigao u redove „rudara“ sa Sane, u međuvremenu bio i u Orijentu iz Ulcinja, kao i podgoričkim klubovima Zabjelu i Mladosti.
– Protekla polusezona bila je uspešna, kako za mene lično tako i za klub, ako se zna u kakvoj smo situaciji bili. „Vezali“ smo četiri uzastopna poraza, pa se trebalo psihološki vratiti. Prevashodni cilj bio je opstanak u eliti BiH, mnogo je kandidata bilo u konkurenciji, pratili su nas pehovi, od povreda, kartona, virusa i epidemije, veliki pritisak je bio na igračima, ali smo uz stručno vođenje i podršku šefa stručnog štaba Velimira Baje Stojnića i njegovih saradnika Željka Kneževića, kao i trenera golmana Nikole Čobanovića, koga izuzetno uvažavam i kao učitelja i čoveka, koji su izvlačili maksimum iz ekipe, na kraju uspeli – nastavlja Nikolić.
Pouzdani dugajlija (visok 198 centimetara, težak 90 kilograma) bio je na visini zadatka, često, kada bi saigrači padali „dizao“ ih je svojim bravurama, iako, ljudima ispred gol-crte se greške najčešće primećuju, imao je i kiks u Travniku, kada ga je Edin Ćurić lobovao gotovo sa 40 metara, pošto je lopta pred njim odskočila.
– Dešavaju se greške i velikim golmanima. Ne bih se puno vraćao na taj gol, koji, ipak ne bi trebao da umanji, ukupnu pozitivnu sliku. Na meni je da se u zdravoj konkurenciji, ko god da je, borim da zadržim status u startnoj jedanaestorici – samouvereno deluje u odgovorima.
Razumljivo, s obzirom da je bio i reprezentativac Crne Gore do omladinske selekcije, mladić, koji na dresu nosi broj 31 koji je za njega srećan, ima i motiv više da jednog dana bude i u seniorskoj reprezentaciji „sokolova“.
– Sigurno je da je sportski i ljudski težiti ka većim ciljevima. Nadam se jednom pozivu u reprezentaciju Crne Gore, ali to može doći samo konstantno dobrim odbranama.
Uzor mu je Brazilac Nelson Dida, koji je najbolje partije pružao u dresu Milana.
– Zaista Dida mi je idol. Oslanjam se na njegovu golmansku tehniku.
Ipak svestan je da je pred njim, iako je pridobio simpatije publike na prijedorskom Gradskom stadionu, posebno najvernije navijačke grupe „Alkohol bojsa“ pred njim tek period punog dokazivanja. Radan i koncentrisan, tačnije smiren i u situacijama, kada se čini da je pred kapitulacijom, ima predispozicije da godinama bude istinski oslonac tima. I o planovima za novo prvenstvo koje počinje za mesec dana, sa puno odgovornosti i ozbiljnosti razmišlja.
– Očekujem da će sledeća sezona biti još uspešnija od ove. Prošao je period adaptacije na novu sredinu, iskusniji sam za polusezonu, a najvažnije je da samo dobro radim. Verujem da mogu još mnogo da napredujem, kao što sam siguran da, bez obzira na promene u igračkom kadru, Rudar Prijedor zaslužuje, kao klub, još bolji plasman, tačnije da ne sme doći u situaciju da strepi do poslednjeg kola za očuvanje statusa u premijerligaškoj konkurecniji – zaključio je Aleksandar Nikolić.
Tekst – Nenad Đerić
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.