Atletičarka Lusija Kimani u humanoj misiji u Ljubiji-Olimpijka velikog srca

Najbolja atletičarka Republike Srpske Lusija Kimani, članica banjalučkog Borca, koja sa svojim trenerom, ujedno i suprugom Sinišom Marčetićem živi u Donjim Orlovcima kod Prijedora, bila je u humanoj misiji u Ljubiji.

Naime, 31-godišnja rođena Kenijka, koja je branila boje BiH u maratonu na dvije posljednje ljetnje Olimpijade (2008. godine u Pekingu i 2012. godine u Londonu) posjetila je Omladinski centar Ljubija, koji koristi prostorije nekadašnjeg vrtića, i poklonila mu sprave za vježbanje.

-Imala sam želju da sprave, koje ne koristim, a još su u upotrebi darujem nekoj ustanovi kojoj će značiti i ujedno mlade podstaknem da se bave sportom. Iz Omladinskog humanitarnog udruženja „Čisto srce“ iz Prijedora, predložili su mi da ovaj skroman poklon predam centru u Ljubiji i drago mi je ako će im biti od pomoći-istakla je Kimanijeva.

Uz prisustvo predstavnika pomenute humanitarne organizacije, koja je i ranije u više navrata pomagala Omladinskom centru Ljubija, djeca su, sa zadovoljstvom što su u društvu sjajne atletičarke isprobala sprave.

Po riječima Sanele Avdić, izvršne direktorice centra, od 2001.godine njegove aktivnosti usmjerene su ka pomoći djeci i mladima do 30 godina nizom raznih projekata. Na tom poslu angažovani su, uz četvoro zaposlenih, psiholog i socijalni radnik, te 10 volontera i mnogobrojni stručni saradnici iz raznih oblasti života.

-Pored saradnje sa klinikom u Padovi, istakla bih organizaciju „Karitas“ iz Švajcarske, Vladu Luksemburga, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, ali posebno nas u radu podržavaju opština Prijedor i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Vlade Republike Srpske. Zahvalila bih se Lusiji na ovoj donaciji za našu novu teretanu koja će se naći u našem centru uz brojne sadržaje-rekla je Avdićeva.

Puna energije, i to one najpozitivnije, velika sportistkinja Kimanijeva, na djelu je pokazala da ima veliko srce i svakako da je njen gest vrijedan pažnje i poštovanja, za primjer drugima kako se oni na kojima počiva budućnost mogu usrećiti i pomoći im da uz bavljenjem sportom budu zdravog srca i spremniji za životne izazove. A u Ljubiji, nekad moćnom privrednom centru bivše Jugoslavije, a sada sa više od 80 odsto nezaposlenihog stanovništa, zaslužuju ne samo radost ovakve vrste, već i mnogo veću.
Tekst i foto – Nenad Đerić i GradPrijedor.com

Comments are closed.