Atletski trener Siniša Marčetić iz Prijedora na školovanju u Americi-Nova saznanja o pripremi najboljih sportista

Siniša Marčetić, atletski trener iz Prijedora(Republika Srpska-BiH), ujedno i suprug atletičarke Lucije Kimani, koju je odveo na prethodne dvije ljetnje Olimpijade u Pekingu i Londonu, nalazi se na školovanju u Sjedinjanim Američkim Državama na izuzetno kvalitetnom trenerskom programu.

Među predavačima na ovom prestižnom usavšavanju su, između ostalih, Majk D’Antoni, pomoćni terener američke košarkaške olimpijske reprezentacije, Bob Bowman, trener plivača Majkla Felpsa, sportiste sa najvećim brojem olimpijskih medalja i vlasnikom nekoliko svjetskih rekorda u plivanju.

„Radi se o International Enrichment Coaching Certificate programu koji organizuju Olimpijski komitet SAD i Međunarodni olimpijski komitet (MOK). Na ovom programu učestvuje 31 trener iz 31 zemlje svijeta sa pet kontinenata, a ovdje se nalazim ispred Atletskog saveza BiH i Olimpijskog komiteta BiH i predstavljam Republiku Srpsku i BiH. Prvi dio uspješno je završen na univerzitetu Delavare, a počeo je drugi, praktični dio na Pen Stejt Univerzitetu u Pensilvaniji. Treći dio biće održan u Američkom olimpijskom centru u Kolorado Springsu“, rekao je Marčetić.

Marčetić kaže da je veoma zadovoljan što je dio projekta projekta, kojim je mogao da sagleda i nauči kako se sportisti spremaju u najačoj sportskoj zemlji na svijetu.

„Ovo što oni imaju na Univerzitetima je fascinantno i tek sada mogu da vidim koliko vrijede rezultati koji se postižu kod nas, posebno u pojedinačnim sportovima jer u odnosu na njihove uslove, mi imamo zaista neuporedivo manje mogućnosti“, zaključio je Marčetić.
Tekst i foto – Nenad Đerić i GradPrijedor.com

Comments are closed.