Boriša Bodiroga čuvar mreže Rudar Prijedora analizirao jesenju sezonu: Panter reprezentativnog kalibra

Siguran i pouzdan golman, kažu stari poznavaoci fudbalskih prilika, vrijedi pola tima. Još ako uz golmanske kvalitete paralelno idu i ljudski, onda je uspjeh zagarantovan, baš kao i Božja volja koja je jako bitna u svakoj karijeri, pa i golmanskoj.

Nekadašnji kadetski reprezentativac BiH Boriša Bodiroga posjeduje i golmanske i ljudske kvalitete. Tih i miran, uvijek nasmijan bez viška komentara, skroman i lijepo vaspitan posjeduje panterski refleks kojim je u mnogo navrata do sada zaštitio svoju mrežu.

Rođen u Sarajevu 13. decembra 1988. godine karijeru je gradio u Radniku iz Bijeljine, fočanskoj Sutjesci, Senti, Rudaru iz Ugljevika da bi ljetos stigao u Rudar Prijedor. Opravdao je svoj dolazak u grad na Sani. Kod sadašnjeg trenera Velimira Stojnića bio je u kadetskoj selekciji BiH, jedan od mnogobrojnih „bisera“ koji se pojavio na fudbalskim prostorima Republike Srpske.

– Lijepo su me svi prihvatili, brzo sam se uklopio, imamo sjajnu ekipu koja je, po meni ostvarila dobre rezultate ove jeseni. U nekoliko navrata je bilo i sportske nesreće, odnosno nepravde, ali ne osvrćemo se na to. Zimujemo na devetoj poziciji sa 21 osvojenim bodom i to je veliki rezultat. Samo mi, igrači, znamo u kakvim smo uslovima došli do njih. Nadjačali smo sve nedaće i nepravde – počeo je priču Boriša Bodiroga.

Branio je na deset utakmica, dve trećine jeseni je proveo među stativama, a matiran je deset puta ako se računa i ona ponovljena utakmica 11. kola u Mostaru protiv Zrinjskog kada je rezultat glasio 2:1 za Prijedorčane u trenutku prekida – 76. minutu.

– Ta utakmica je posebna priča. Po svemu smo zaslužili pobjedu nad „plemićima“, vodili smo sa 2:1, bili bolji tokom cijelog perioda igre do pljuska i nevremena, ali šta da se radi. Morali smo ponovo da igramo „Pod Bijelim brijegom“. U novom meču je bilo neriješeno 0:0, ali to je potvrda da smo kvalitetan sastav i da znamo da igramo protiv Mostaraca. Ponovljeni susret je dao samo dodatnu snagu da se diplomatski borimo za preostala dva boda sa gostovanja u gradu na Neretvi – optimističan je Bodiroga.

Da se zaista radi o kvalitetnom čuvaru mreže potvrđuje njegova dosadašnja karijera gdje god je bio ostavio je odličan utisak, a „preporuke“ kažu da se radi o golmanu reprezentativnog kalibra i skromne naravi.

– Poznajem metode rada trenera Velimira Stojnića s kojim sam sarađivao i u kadetskom timu BiH. Drago mi je što imam priliku da sarađujemo i u Rudar Prijedoru, radi se o kvalitetnom stručnjaku i čovjeku. Mislim da smo kao tim položili sve jesenje ispite i pokazali da se na nas najozbiljnije mora računati u nastavku sezone. Proljeće će biti mnogo zanimljivije i neizvjesnije, naoštrićemo se i za ta iskušenja – jasan je Bodiroga.

Na posljednjem jesenjem meču protiv Gradine nije imao mnogo posla. Dva „mlaka“ udarca završila su u njegovom naručju, a jedan opasan pored desne stative.

– Bez obzira što je Gradina poslednja na tabeli nije tim za potcjenjivanje, zaslužuje svaki respekt jer je mlada i ekipa puna potencijala. Eto, baš takvu ekipu smo mi najubjedljivije savladali. Opravdali smo ulogu favorita i osvojili tri dragocjena boda. Najteže su ovakve utakmice u kojima protiv autsajdera morate da potvrdite unaprijed upisane bodove. Deveto mesto je velika stvar za nas i u proljeće možemo da uđemo potpuno mirno i rasterećeno – rekao je na kraju pouzdani čuvar mreže Rudar Prijedora Boriša Bodiroga.

Zdrava konkurencija
Pored Bodiroge u igračkom kadru Rudar Prijedora imaju još dva čuvara mreže – Danijel Milanović iz Srbije i Aleksandar Nikolić iz Crne Gore.

– Stvarno su dobri momci i pravi prijatelji. Nikada međ nama nije bilo nijedne sporne riječi, profesionalci smo i prijatelji. Nažalost, mjesta ima samo za jednoga. Konkurencija je zdrava i ona među nama produbljuje prijateljstvo. Tu je i trener golmana Nikola Čobanović koji je korektan i savjetima steknutim iz svog iskustva mnogo nam znači. Od njega se mnogo toga može naučiti – rekao je Bodiroga.

Žal za Kupom
Na proljeće će Rudar Prijedor vojevati bitke samo u Premijer ligi BiH jer je ispao iz kupova BiH i Republike Srpske.

– Već na startu Kupa BiH ispali smo od Zrinjskog kod kuće, ali mnogo teže nam je pala eliminacija iz Kupa Republike Srpske na penale u Zvorniku od Drine. Imali smo namjeru da osvojimo to takmičenje, nije nam se dalo. Valjda će biti sreće u sljedećoj sezoni. Penali su uvijek bili lutrija – rekao je Bodiroga.

Kruz je pravi momak
Jedna od atrakcija u timu „rudara“ u ovoj sezoni je reprezentativac Dominikanske Republike Edvard Arturo Azevedo Kruz. Svojim pošalicama i simpatičnim srpskim jezikom, bez pravilne primjene padeža uvijek je uveseljavao saigrače.

– Kruz je naša atrakcija, izuzetan momak. Drago mi je što je dobio poziv da nastupa za reprezentaciju svoje otadžbine na Kupu Kariba. Zaslužio je to igrama u dresu Rudar Prijedora. Odgovara mi u društvu jer je veseljak i pozitivno nastrojen, baš kao cjelokupan igrački kadar. Kolektiv je naša najveća snaga i dišemo kao jedan – istakao je Bodiroga.

Tekst i foto – Slavko Basara i GradPrijedor.com

Comments are closed.