Darko Nestorović: Vjerujem u ono što radim

Fudbalski i takmičarski razmišljam i u svakoj utakmici od svojih igrača tražim da poštuju dogovor iz svlačionice. Vjerujem u ono što radim, a kad je tako, ni rezultati ne izostaju.

Ovo je za „Glas Srpske“ istakao Darko Nestorović šef stručnog štaba Fudbalskog kluba Rudar Prijedor koji igra debitantsku sezonu u Premijer ligi BiH. Nestorović vjeruje u svoje igrače i opstanak u bh. eliti.

– Proleće će biti teško, znamo svi kakav je drugi dio prvenstva u BiH. Upravo zbog toga ćemo morati da se pojačamo na određenim pozicijama. Ali, fudbalerima koji dođu ove zime, bez obzira o kome se radi, neće biti zagarantovano mjesto u timu. Za to moraju da se izbore radom i zalaganjem. Oni su tu samo da pojačaju konkurenciju. Smatram da imamo dobre šanse da izborimo opstanak jer radimo planski.

* GLAS: Raspored je težak, na proljeće ćete u Prijedoru dočekati sve ekipe koje konkurišu za najviši plasman. Koliko je to otežavajuća okolnost za Vaš tim?

NESTOROVIĆ: Ne postoje lakši i teži protivnici, samo situacija kako igrači uđu u utakmicu. Kako se uđe u meč on se tako i otvori. I jesen je za nas bila teška po mnogo čemu. Svi su nas bili vidjeli na mjestu gdje su sada Laktaši, a mi smo uz skromna pojačanja ostvarili rezultat koji je malo ko očekivao. Zimujemo na devetoj poziciji sa 20 bodova. S kadrom koji je igrao u Drugoj ligi Republike Srpske došli smo do top-nivoa.

* GLAS: Plašite li se nekih nefudbalskih radnji kojih je mnogo u Premijer ligi BiH?

NESTOROVIĆ: Proljeće je takvo kakvo jeste i mi smo razmišljali u tom pravcu i zaključili da treba da se pojačamo. Rudar Prijedor igra fudbal po „pe-esu“, razmišljamo na takav i nikakav drugi način. Druga je priča, igramo u najkvalitetnijem rangu i prema realnim i objektivnim procjenama moramo da dovedemo igrača koji će pojačati konkurenciju u timu.

* GLAS: Rudar Prijedor jesenas nije bio miljenik kao novajlija u bh. eliti. Protiv vašeg kluba su dosuđena tri penala, nijedan u vašu korist. Poništeno vam je pet golova. Komentar?

NESTOROVIĆ: To je mnogo i za mnogo jače i bogatije klubove, ali šta da se radi. U Premijer ligi izgleda da kvalitet ne igra ulogu, već ko ima više para. Treba kvalitetnije i normalnije da razmišljamo. Bez jakih klubova nema ni jake reprezentacije niti rezultata u evrokupovima. Još se svi sjećamo šamara koji je Zrinjski dobio od luksemburškog Dudelanža.

* GLAS: Penali?

NESTOROVIĆ: Sa igračima nikada pred utakmicu nismo određivali izvođača najstrože kazne jer kao da smo znali šta je i kako je. U svlačionici moji igrači su počeli i da zbijaju šale na tu temu.

* GLAS: Bojite li se lošeg suđenja na proljeće, pogotovo na domaćem terenu jer vam dolaze kandidati za titulu?

NESTOROVIĆ: Sve utakmice jeseni smo odradili maksimalno korektno. Na papiru raspored je težak, ali nama godi jedna stvar. Nas na strani niko ne bi dobio da nije bilo neregularnih situacija. U Prijedoru smo imali suđenje 50-50 i tu smo u prednosti jer smo na domaćem terenu. Nadamo se da će tako pošteno biti i na proljeće. Kod kuće nam samo treba korektno i ravnopravno suđenje. Iskreno se nadam da niko neće doći da nas krade kod kuće.

* GLAS: Borac je najboljeplasirani klub iz Srpske minule jeseni u eliti BiH. Mogu li Banjolučani u Evropu?

NESTOROVIĆ: Iskreno, volio bih da Borac izađe na međunarodnu scenu. To bi bilo dobro za sve nas. Nisam upoznat sa stanjem u klubu. Međutim, nadam se da određene posljednje promjene neće ostaviti traga na klub u nastavku šampionata. 

Pripreme

* GLAS: Prozivka za proljeće zakazana je za 18. januar u 13 časova. Zna li se plan i program priprema?

NESTOROVIĆ: Prvi dio odradićemo u Prijedoru. Biće to kombinacija teren, teretana, dvorana. Zavisno od finansijske situacije vidjećemo da li ćemo ići na Jadran. Ako ne odemo onda ćemo pripremne utakmice igrati s klubovima iz Prijedora, Gradiške, Banje Luke… Postoji mogućnost da odemo i do Slovenije na dva ili tri dana 9. februara.

Profi licenca UEFA

* GLAS: Pri kraju ste programa za sticanje UEFA profi-licence. Komentar?

NESTOROVIĆ: U Srbiji sam završio trenersku, „A“ i „B“ licencu. Potom sam se prebacio u BiH i zadovoljan sam predavanjima. Munir Talović i Haris Jaganjac odlično vode program i seminar je prava stvar. Peta smo generacija trenera u BiH, a sa mnom su, između ostalih, Sergej Barbarez, Milomir Odović, Duško Petrović, Mirza Varešanović, Almir Turković, Bruno Akrapović, Rizah Mešković… Očekujem da ćemo završiti sve u septembru.

Glas Srpske

Comments are closed.