Derbi na Koševu „oborio“ odluku Apelacione komisije FS BiH o meču Zrinjski-Rudar Prijedor: Različiti aršini komisija

Nerazumna odluka Apelacione komisije zasnovana na iskrivljenim činjenicama i „friziranjem“ dokaza donijeta po ko zna kojem i kakvom ubjeđenju da se meč 11. kola Premijer lige BiH Zrinjski – Rudar Prijedor (1:2) poništi „demantovana“ je na subotnjem vječitom derbiju sarajevskih rivala Sarajeva i Željezničara (1:0).

Naime, jedini pogodak na 100. derbiju na „Koševu“ postignut je u 66. minutu (strijelac Samir Nuhanović) poslije slobodnog udarca kojem je prethodio osmominutni prekid zbog bakljade najvatrenijih navijača Sarajeva, „Hordi zla“. Prema stavu i zaključcima Apelacione komisije FS BiH onda su i glavni sudija Elmir Pilav iz Sarajeva, inače direktor takmičenja, te delegat Dubravko Mišković iz Livna „obmanuli“ javnost. Kako? Pa Pilav i Mišković su morali da oduzmu vrijeme proteklo zbog dima na travi „Koševa“, a to znači da je Nuhanović pogodio u 58. minutu?!

– U fudbalu nema štopanja vremena, zaustavljanja i vraćanja semafora kao u košarci. To je jasno svima. Postoji samo vrijeme koje se nadoknađuje. Ko god misli drugačije ne poznaje pravila fudbalske igre – istakao je prvi potpredsjednik Takmičarske komisije FS BiH Milorad Lale iz Istočnog Sarajeva.

Delegat i glavni sudija meča Zrinjski – Rudar Prijedor (1:2) Davor Ristović (Istočno Sarajevo) i Irfan Peljto (Sarajevo) ovjerili su zapisnik po kojem je Zrinjski pogodak postigao u 74. minutu, a prekid uslijedio u 76. minutu po čemu je odigrano više od 80 odsto utakmice što je uslov za njenu registraciju postignutim rezultatom. Međutim, Apelaciona komisija FS BiH je oduzela osam minuta koliko je trajao prekid zbog nestanka električne energije na reflektorima stadiona „Pod Bijelim brijegom“ (upravna zgrada, semafor i okolne zgrade su imale struju?!) čime je napravila elementarnu povredu fudbalskih pravila i pogriješila pri procjeni i donošenju odluke da se meč ponovi. Odnosno, nije sagledala sve činjenice kako treba.

Oba zapisnika i iz Mostara i sa „Koševa“ su unijeta i registrovana u „Komet“ sistemu, novini uvedenoj od ove sezone u Premijer ligi BiH. Oni su jedini vjerodostojni argumenti i dokazi na osnovu kojih se donose odluke. Ili bi bar tako trebalo da bude, jer je Apelaciona komisija imala neke druge „dokaze“ i „argumente“.

Hoće li uslijediti nova afera u fudbalu BiH zbog Apelacione komisije koja je unijela mnogo neregularnosti u ovu takmičarsku sezonu?

Na osnovu ova dva zapisnika i dešavanja sa utakmica u Mostaru i Sarajevu evidentno je da službena lica imaju iste aršine i da postupaju po Propozicijama za takmičenje, odnosno univerzalnim fudbalskim pravilima na svim meridijanima. Hoće li Apelaciona komisija FS BiH poništiti zapisnik sa 100. derbija Sarajevo – Željezničar?

Za razliku od službenih lica sa pomenutih utakmica koja su profesionalno i odgovorno odradila svoj zadatak i posao, zbrka i razmimoilaženje mišljenja nastalo je u komisijama koje su pod ingerencijom Komiteta za normalizaciuju FS BiH. Takmičarska komisija jedina relevantna i odgovorna za takmičenje je bila jednoglasna i registrovala meč u Mostaru postignutim rezultatom, Apelaciona je poništila odluku Takmičarske i naložila novo odigravanje susreta u Mostaru. S pravom se postavlja pitanje poslije ova dva divergentna i dijametralno suprotna zaključka: ko nije sagledao činjenice na ispravan način i zašto?

Hoće li jedna od ovih komisija biti raspuštena zbog toga? Da li je u pravu takmičarski ili pravni sektor i ko će snositi posljedice zbog iskrivljene istine?

Vrijeme je najbolji svjedok…

Još ništa napismeno
Pismena odluka Apelacione komisije FS BiH još nije stigla na adresu Rudar Prijedora, ali čim stigne „rudari“ su najavili žalbu Komitetu za normalizaciju za zaštitu zakonitosti. Prijedorčani su istakli da će ići do kraja, čak i do UEFA i FIFA ako za to bude potrebe.

– Pobijedili smo na terenu i želimo bodove koje smo čisto zaradili igrom. Žalićemo se na odluku Apelacione komisije jer smatramo da smo potpuno u pravu i da su dokazi na našoj strani – rekao je kratko član Upravnog odbora Rudar Prijedora Slobodan Gajić.

Comments are closed.