Dvadeset godina od finala Kupa Republike Srpske

rudar20godina

Povodom 20 godina finala Kupa Republike Srpske, u Balonu “Lasta” sinoć su se okupili akteri događaja koji je, 1995. godine, u dva susreta, pratilo 26.000 ljubitelja fudbala.

Obilježavajući dvije decenije od finala Kupa Republike Srpske Prijedorčani su željeli da ugoste članove generacije banjalučkog “Borca” iz 1995. godine, pobjednike Kupa, ali su ovi u posljednji čas otkazali dolazak.

U revijalnoj utakmici generacije fudbalera “Rudar Prijedora” iz 1995. godine, koja je 23. decembra izgubila revanš susret finala Kupa Republike Srpske u Banjaluci protiv “Borca” 2:3, bolji su bili “crni” koji su sa 6:5 pobijedili „zelene”. U pobjedničkom timu najefikasniji je bio topdžija sa karana Mladen Zgonjanin, a u rivalskom timu tri gola je postigao Goran Mikanović.

“RUDAR PRIJEDOR CRNI” – “RUDAR PRIJEDOR ZELENI” 6:5

Prijedor – Balon: „Lasta“.
Gledalaca: 50.
Sudija: Drago Lukić

Strijelci: Zgonjanin 2, Salamić, Keranović, Kasić (autogol), D. Joškić za Rudar Prijedor crni, a Mikanović 3, Kralj i Basara za Rudar Prijedor zelene.

“RUDAR PRIJEDOR CRNI”: Vranješ, D. Joškić, Macura, Salamić, Keranović,Zgonjanin.
“RUDAR PRIJEDOR ZELENI”: Gnjatić, Kesić, Prokopić,Basara, Kralj, Mikanović.

Trener ekipe finalista Nikola Bevandić prisjeća se susreta u Prijedoru i Banja Luci.

– Prije 20 godina, sjećam se, u Prijedoru smo u zadnjim trenucima susreta, iz kornera primili gol i rezultat je bio 2:2. U Banja Luci, u 93. ili 94. minuti, kada sam pisao sastav izvođača jedanesteraca, Milorad Bilbija je, iz kornera, dao treći gol za Borac i pokopao sve nade da osvojimo Kup Republike Srpske, kaže Bevandić.

Kapiten tima “Rudar Prijedora” u finalu Kupa bio je Drago Lukić.

– Finale ostaje u sjećanju svakom fudbaleru, gledaocu, cjeloj Krajini i Prijedoru. Danas je nevjerovatno da se na jednoj utakmicu okupi 20.000 gledalaca. Mislim da toliko ljudi, na jednom mjestu, neće se naskoro okupiti, naglasio je Lukić i čestitao generaciji fudbalera “Rudar Prijedora” koja je, ove godine, u četvrtom pokušaju osvojila pehar pobjednika Kupa.

– Mladi su uspjeli osvojiti Kup i uspješniji su od nas. Pred njima je budućnost, dodaje Lukić.

Organizovanje susreta veterana “Rudara” povodom jubileja, dvije decenije Kupa, pozdravili su Milorad Šipka, nekadašnji direktor Kluba, kao i aktuelni direktor prijedorskog premijerligaša Vukašin Đaković.

Nakon revijalne utakmice, nastavljeno je druženje veterana “Rudar Prijedora” i gostiju. Tom prilikom, domaćin Slaviša Kralj, predložio je osnivanje kluba veterana “Rudar Prijedora”.

Autor: Kozarski vjesnik

Comments are closed.