Inkluzivno takmičenje u košarci učenika osnovnih škola

U Centru „Sunce“ u Prijedoru, gdje se školuju djeca sa poteškoćama u razvoju, danas je održano takmičenje u košarci u okviru projekta „Razvoj školskog sporta“ u kojem, osim škole domaćina, učestvuju i osnovne škole „Mladen Stojanović“ LJubija i „Vuk Karadžić“ Omarska.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš rekao je da se podrškom ovom projektu grad Prijedor prezentuje kao neko ko ulaže u školski sport i da su, zahvaljujući tome, danas okupljene ekipe iz Omarske, LJubije i škole domaćina koje će se predstaviti u košarci.

„Posebno nam je drago što se održava u Centru `Sunce` jer je to ustanova koja posvećuje pažnju razvoju omladine koja teži ka inkluzivnom razvoju“, rekao je Miljuš novinarima u Prijedoru.

On je dodao da je grad Prijedor obezbijedio 2.270 KM za ovo takmičenje i sportsku opremu.

„Grad će uvijek podržavati razvoj školskog sporta, a ovo je važna manifestacija jer djecu sa posebnim potrebama treba na neki način uključiti u društvene tokove“, poručio je Miljuš.

Direktor Centra „Sunce“ Slađana Radaković rekla je da je ovaj sportski događaj osmišljen tako da učenici iz redovnih škola gostuju kod učenika sa smetnjama u razvoju koji su članovi sportske sekcije.

„Cilj takmičenja jeste prvenstveno širenje prijateljstva, razvoj školskog sporta i zdravih stilova života, kao i rušenje stereotipa i diskriminacije, te predrasuda o djeci sa smetnjama u razvoju. Mislim da je ovo pravi primjer inkluzije u praksi i da ovakav način rada treba da bude tradicija“, naglasila je Radakovićeva.

Ona ja podsjetila da grad pomaže ovom centru godinama, da je za djecu jednako važno druženje, ali i odlazak na sportska takmičenja u jednoobraznoj opremi i da je i ovaj projekat jedan od dokaza da štićenici „Sunca“ nisu izolovani od lokalne zajednice.

Izvor: SRNA – ATV BL

Comments are closed.