Istine i laži sa utakmice Zrinjski-Rudar Prijedor

Prekinuta utakmica 11. kola Premijer lige BiH, Zrinjski – Rudar Prijedor (1:2) koju je Takmičarska komisija FS BiH registrovala postignutim rezultatom do 76. minuta uzburkala je strasti u fudbalu BiH. Pred ponovljeni sastanak Apelacione komisije FS BiH (petak, 02.11.2012. godine, 11 časova) u Sarajevu postavlja se mnogo pitanja.

Šta je zapravo ključno u svoj toj priči?

Kako otkrivamo ima nekoliko detalja koji govore da ukoliko Apelaciona komisija ne potvrdi odluku takmičarskih organa može da bude još mnogo priče o ovom meču, a u cijeli slučaj umiješaće se UEFA i FIFA.

Šta su istinski argumenti na osnovu kojih se može naći pravedno rješenje:

1. Rudolf Marić, predsjednik Takmičarske komisije FS BiH bez zvaničnog zapisnika delegata donio je na prečac odluku o ponavljanju utakmice po članu 60, stav 3 Propozicija takmičenja, a na čemu je HŠK Zrinjski zasnovao svoju žalbu Apelacionoj komisiji. To se desilo za vrijeme sastavljanja delegatovog izvještaja telefonskim pozivom.

2. Sjednica Takmičarske komisije je sazvana poslije registracije zapisnika utakmice u COMET sistemu koji su potpisali delegat Davor Ristović i sudija Irfan Peljto u kojem jasno stoji da je odigrano 76 minuta utakmice i po tome prvobitna odluka Rudolfa Marića „pada u vodu“.

3. Zrinjski je postigao gol u 74. minutu, dakle dva minuta poslije vremena koje označava 80 odsto utakmice koje je potrebno da se meč registruje postignutim rezultatom.

4. Mostarci u žalbi negiraju osam minuta prekida zbog nestanka struje u reflektorima i tvrde da je odigrano 68. minuta, pa su zato valjda na stadionu „Pod Bijelim brijegom“ i vraćali semafor unazad osam minuta iako je to antifudbalski potez jer se u fudbalu ne zaustavlja vrijeme kao recimo u košarci.

5. U nedjelju veče u Mostaru su samo bili isključeni reflektori, dok su i upravna zgrada na stadionu i semafor i okolne zgrade imali električnu energiju.

6. Jedini mjerodavan dokument u cijeloj priči, koji poštuju i UEFA i FIFA je zapisnik koji su usaglasili delegat i glavni sudija, a koji su sve minute potvrdili i u dopunskom izvještaju.

7. Nigdje nisu pominjane minute (njih sedam) od znaka sudije da igrači idu u svlačionicu do novog izlaska na teren sa kapitenima Mikićem i Aničićem s kojima se uvjerio da ne postoje minimalni uslovi za igru i definitivno odsvirao kraj meča (po tome prekid utakmice je u 83. minutu).

8. Jedina kompetentna komisija u ovakvim slučajevima je Takmičarska, ona može da donese odluku, dok je Apelaciona komisija pravno tijelo koje je zadužemo samo za tumačenje, ne i donošenje odluka.

9. Apelaciona komisija cijeli slučaj može da vrati na ponovni postupak Takmičarskoj komisiji, potvrdi prethodnu odluku Takmičarske komisije ili slučaj proslijedi Komitetu za normalizaciju FS BiH.

10. Nikada do sada u praksi Apelaciona komisija nije protivriječila Takmičarskoj ili Disciplinskoj komisiji, već je potvrđivala njihove odluke!

Ko smije, poslije svih ovih činjenica, da preuzme rizik na sebe?

Tekst – GradPrijedor.com
Foto – Sportsport.ba

Comments are closed.