Lusija Kimani: Finansije kroje odlazak na SP

Iza Lusije Kimani, najbolje atletičarke Republike Srpske i BiH, članice AK Borac iz Banjaluke, ostao je više nego uspješan prvi dio ovogodišnje sezone.
U rezimeu postignutih rezultata dominantno mjesto zauzima ostvareno vrijeme olimpijske A norme na „24. Beogradskom maratonu“ od dva časa 36 minuta i 57 sekundi. Međutim, 30-godišnja „srpska snajka“, rodom iz Kenije, koja živi u Prijedoru sa svojim suprugom, ujedno i trenerom Sinišom Marčetićem i u ostalim ispitima pružila je maksimum i imala izuzetan učinak u rezultatskom smislu.
– Lusija je ovogodišnja prvakinja BiH na 3.000 i 5.000 metara, na državnom šampionatu, kao i na 10.000 metara ukupno trećim mjestom na tradicionalnoj 15. „Vidovdanskoj trci“ u Brčkom, a stigla je i do ekipne titule bh. šampiona sa svojim klubom. U dvije prvopomenute discipline u Kupu Evrope na Islandu zauzela je drugo, odnosno, treće mjesto, a iako je u jednoj od njih imala pad na stazi, nastavila je trku, došla do cilja, a na drugoj nastupila i povrijeđena – izjavio je Siniša Marčetić.
Svakako najveće iskušenje koje ove godine očekuje Kimanijevu je učešće na Svjetskom prvenstvu, koje će od 27. avgusta do 4. septembra biti održano u južnokorejskom Daeguu.
– „Osjetili“ smo tu stazu u aprilu 2009. godine kada je Lusija bila šesta u maratonu kao najbrža Evropljanka. I tada je temperatura bila visoka, a u vremenu održavanja najveće ovogodišnje planetarne atletske smotre biće izuzetno toplo, a uz to je i velika vlažnost. U takvim okolnostima nemoguće je očekivati neki veći domet o pitanju plasmana, a jedini cilj je istrčati ponovo rezultat olimpijske norme koja je 2.37:00 – dodao je Marčetić.
Problem za odlazak na ovo takmičenje najbolje sportistkinje Republike Srpske za 2006. godinu, kao i ostvarenje programa priprema za Olimpijske igre u Londonu 2012. predstavljaju finansijska sredstva, a na njih se ne mogu osloniti ni na AK Borac, koji radi u izuzetno skromnim uslovima, kao ni na Atletski savez RS.
– U realizaciji zacrtanog u prethodnom olimpijskom ciklusu, kada je Lusija jedina predstavljala Srpsku i BiH u ženskoj konkurenciji „kraljice sportova“ na igrama u Pekingu 2008. godine jedinu pravu podršku imali smo od ministra Proke Dragosavljevića ispred Ministarstva za porodicu, omladinu i sport Srpske. Ovog puta, bar za sada novčana pomoć izostaje, ali poslije sastanka sa pomoćnikom ministra Darijom Sandićem imamo određena obećanja da će nam to ministarstvo pomoći i uvjereni smo da će tako i biti – naglasio je Marčetić.
Ove godine Lusija je morala da odustane od nekoliko takmičenja za koja nisu imali sredstava.
– Nismo željeli da zanemarimo domaća takmičenja i obaveze prema svom klubu, ali iz tog razloga odustali smo od većine trka komercijalnog karaktera, čime smo na gubitku od 30.000 maraka. Ipak, nadamo se da će, uvažavajući činjenicu da je Lusija jedina od sportistkinja iz regiona, uz skakačicu uvis iz Hrvatske Blanku Vlašić ispunila olimpijsku normu, nadležni to znati da cijene i dati svoj doprinos kako bi u Južnoj Koreji provjerila formu protiv najboljih svjetskih maratonki – zaključio je Siniša Marčetić.
Glas Srpske

Comments are closed.