Lusija Kimani-Od Olimpijskog komiteta BiH i Atletskog saveza BiH nismo ništa dobili, uz nas je stala jedino Republika Srpska!

Od Olimpijskog komiteta BiH i nismo ništa dobili, kao ni od Atletskog saveza BiH. Jedino je uz nas stala Republika Srpska!

Ovo je juče na prijemu u Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske izjavila najbolja atletičarka RS i učesnica nedavno održanih Olimpijskih igara u Londonu, Prijedorčanka Lusija Kimani, koju je zajedno sa drugom olimpijkom iz RS Ivanom Ninković iz Trebinja primila resorna ministarka Nada Tešanović.

Kimanijeva i Ninkovićeva su istakle da su ponosne na učešće u Londonu i nadaju se da će u budućnosti ostvariti još bolje rezultate. Od Tešanovićeve su dobile obećanje da će imati pomoć u budućem periodu.

Korak ka boljim rezultatima Ninkovićeva je najavila prelaskom iz matičnog kluba Leotara u banjalučki Olimp gdje će raditi sa Željkom Panićem.
– Mnogo mi znači podrška koju smo dobili od ministarke Nade Tešanović za dalji rad. Prije nekoliko dana prešla sam da plivam za Olimp, tako da se nadam boljim rezultatima – izjavila je Ninkovićeva.

Kao glavni razlog njenog dolaska u Banjaluku ona je navela nedostatak zatvorenog bazena u Trebinju.
– Mislim da svi znaju da u Trebinju ne postoji zatvoreni bazen, tako da sam imala mnogo problema tokom zime, jer nisam imala gdje da treniram. Morala sam da putujem i po 80 kilometara samo zbog jednog treninga, što je iziskivalo dosta vremena i novca – dodala je Ninkovićeva.

Kimani je zahvalila na pažnji koju je ministarstvo pokazalo poslije nastupa na OI.
– Hvala Ministarstvu sporta RS koje nas je primilo prvi put poslije Igara, jer se dešavalo da nas svi zaborave poslije velikih takmičenja. Imamo slabu pomoć nadležnih sportskih institucija BiH i ako želimo bolje rezultate, to bi moralo da se promijeni – istakla je Kimanijeva.

Na Igrama u Londonu nije uspjela da završi maratonsku trku zbog povrede kičme. Prema njenim riječima, oporavak ide po planu i uskoro ponovo kreću treninzi.
– Sada je bolje, jer svaki dan idem na terapije, a mnogo mi je pomogla i terapija u Londonu. Želim da se u potpunosti oporavim i mislim da ću za sedam dana krenuti sa ozbiljnim treninzima. Očekuje me nastup na Evropskom prvenstvu u krosu, dok ću poslije toga vidjeti na koje takmičenje ću se prijaviti. Možda to bude i neki maraton, ali tek sljedeće godine – izjavila je Kimanijeva.

Ministarka Tešanović obećala je pomoć talentovanim sportistima.
– Imali smo prijem za samo dvije učesnice Olimpijskih igara iz Republike Srpske i to je znak pažnje za sve ono što su uradile. Sam njihov odlazak mnogo znači za sport Srpske i ovo je skroman doprinos ministarstva. Imamo plan finansiranja i pomoći talentovanih sportista, jer nemamo mnogo onih koji mogu da ostvare vrhunske rezultate. Napravili smo plan da izdvojimo talentovane sportiste i iduće godine damo sredstva za njih te da ih sve vrijeme pratimo. Kamo sreće da ih je više, ali bilo bi sramota da ove izuzetne talente ne pomognemo – izjavila je Tešanovićeva.

Tekst – Glas Srpske
Foto – Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS

Comments are closed.