Nebojša Grahovac, golman francuskog Šamberija: Samo je Prijedor ljepši od Pariza

Reprezentativni golman Nebojša Grahovac, član francuskog Šamberija, kao i ostali bh. rukometaši, s nestrpljenjem očekuje utakmice baraža protiv Njemačke. Prvi susret igra se u Diseldorfu, a 28-godišnji Prijedorčanin posebno je sretan što se revanš igra u sarajevskoj Zetri.

Veliko iskustvo
– U baražu nas smatraju autsajderima, ali s obzirom na to kakva atmosfera vlada u reprezentaciji i ako damo svoj maksimum, mislim da možemo napraviti mnogo. Na Nijemce ne treba trošiti riječi. Zna se šta oni predstavljaju u rukometu. U svakom slučaju, ovo će za nas biti veliko iskustvo. Nadam se da će Zetra biti puna Bosanaca i Hercegovaca iz svih krajeva naše zemlje koji će nas svojim navijanjem nositi u ovoj važnoj utakmici – kaže Grahovac.
Popularni Graha sa suprugom Tijanom polako pravi planove za proslavu prvog rođendana kćerkice Sofije, koja se rodila 8. juna prošle godine u Francuskoj.
– Kada sam postao otac, mojoj sreći nije bilo kraja. Kao da je bilo jučer kada se Tijana porodila, a prošlo je više od deset mjeseci. Dani i sedmice kao da lete. Sofija je supruzi i meni centar svijeta pa smo maksimalno fokusirani na njen razvoj. Prvi rođendan pada joj dan prije utakmice u Njemačkoj pa ćemo ga malo ranije proslaviti, ali skromnije u Sarajevu pa onda nešto kasnije u mom Prijedoru – nastavlja odlični rukometni golman.
Na početku se teško privikavao na život u dalekoj Francuskoj, ali sada mu ne predstavlja prevelik problem to što je daleko od domovine.

Slobodni dani
– Ovo mi je prvi inozemni angažman tako da je normalno da mi je trebalo više vremena da se adaptiram. Sada je sve uredu. Kada je porodica uz mene, ništa mi nije teško. Čovjek mnogo lakše podnosi treninge, ali i poraze, koji su sastavni dio sporta. Svi bi voljeli da uvijek pobjeđujemo, ali te porazi nekada nauče više od trijumfa – kaže golman Šamberija.
Nebojša sa suprugom i kćerkicom Sofijom živi u Šemberiju, francuskom gradiću koji broji skoro 80.000 stanovnika.
– Najviše mi smeta to što nema mnogo naših ljudi, ali i hrane. Ipak, Šamberijeva pozicija je odlična tako da smo vrlo brzo u Italiji i Švicarskoj, a u blizini su i brojni ski-centri i olimpijski gradovi Grenobl, Albertvil, Sent Moris… Na sat udaljenosti su Lion, Ženeva, a nešto malo dalje je Torino, u kojem sam ovog vikenda, jer imamo slobodne dane. Od svih gradova u kojima sam bio, na mene je najjači dojam ostavio Pariz. Od Grada svjetlosti jedino je ljepši moj Prijedor – kaže naš reprezentativni golman.

Ništa neće doći preko noći
Graha je rukometnu karijeru započeo u rodnom Prijedoru. Nakon toga je prešao u banjalučki Borac, a potpunu afirmaciju doživio je u sarajevskoj Bosni.
– U životu sam uvijek išao korak po korak. Znao sam da ništa neće doći preko noći. Vrijedno sam trenirao i vjerovao u sebe. Trud se na kraju isplatio i sada igram za Šamberi, koji je veoma popularan klub u cijeloj Francuskoj tako da ima veliku podršku na svim gostovanjima u prvenstvu – kaže Grahovac.
Dnevni avaz

Comments are closed.