Otvoren 17. petrovdanski padobranski kup „Prijedor 2012“

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić otvorio je danas Sedamnaesti petrovdanski padobranski kup „Prijedor 2012“ na Aerodromu Urije, koji je okupio 77 padobranaca iz više evropskih zemalja. On je rekao da mu je pripala velika čast da otvori ovu manifestaciju u godini kada se obilježavaju značajni jubileji, kao što su 70 godina od osnivanja Prve partizanske avijacije i 60 godina od osnivanja Aero kluba „Prijedor“. „Višedecenijsko postojanje ovog kluba i 17 godina trajanja ovog Kupa sa dobrim ugledom i reputacijom svrstali su Prijedor među sjedišta sportskog vazduhoplovstva i padobranstva u regiji i Evropi i kako se to u današnjem žargonu kaže, Prijedoru dalo još jedan brend“, rekao je Radojičić otvarajući Kup.
Svečanosti otvaranja je prisustvovala i ministar porodice omladine i sporta Nada Tešanović koja je istakla da je svih ovih godina Ministarstvo podražavalo ovo veliko sportsko takmičenje, pa je tako ove godine obezbijedili gorivo za avione u vrijednosti od 50.000 KM. „Međunarodni karakter ovog kupa i činjenica da je ove godine uvršten u kalendar Svjetske vazduhoplovne asocijacije odmah iza svjetskih kupova doprinosi tome da je Petrovdanski padobranski kup u funkciji popularizacije padobranskog sporta na ovim prostorima, ali promoter i ovog grada i Republike Srpske“, rekla je Tešanovićeva. Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić, koji je na čelu Organizacionog odbora Kupa, istakao je da su sportisti uvijek najbolji promoteri neke sredine.
„Nadam se da će svi učesnici ovog takmičenja odavde odnijeti lijepe uspomene i ponovo se vraćati u naš grad. Kada jedna manifestacija živi 17 godina, onda je to znak da ona ima tradiciju i imidž i da je dostigla određeni nivo, što samo potvrđuju desetine padobranaca koji se iz godine u godinu vraćaju u Prijedor“, rekao je Pavić. Direktor Kupa Manojlo Milovanović rekao je da će ovu manifestaciju, kao i prethodne dvije na kojima je obavljao ovu funkciju, smatrati uspješnom ako sutra kada budu završeni skokovi na Aerodromu Urije budu postrojeni svi koji su tu bili i danas. „To znači bez povreda i bez onog najgoreg, a za to je potrebna disciplina.
Drago mi je što je svake godine ovaj stroj sve veći i veći, ali znate kako se kaže, što su veće snage to su veći gubici. Insistiram na disciplini, primjenjujte ono što ste učili i slušajte instruktore i sudije“, istakao je Milovanović.
Sedamnaesti petrovdanski padobranski kup „Prijedor 2012“ okupio je 77 padobranaca, odnosno dva pojedinačna takmičara i 15 ekipa sa po pet članova, iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Srbije, Češke, Makedonije, Crne Gore i BiH. Skokovi se izvode po Pravilniku FAI u klasičnoj disciplini skok na cilj. Sa visine od 1.100 metara izvodi se osam skokova uz polufinalne i finalne skokove, a svaka ekipa broji po pet takmičara. Organizatori ovogodišnjeg kupa su Vazduhoplovni savez BiH, Vazduhoplovni savez RS i Aero klub „Prijedor“, a pokrovitelji Ministarstvo odbrane BiH, Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport RS i opština Prijedor.
Proglašenje pobjednika ovogodišnjeg kupa zakazano je za sutra u 16.00 časova.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.