Otvoren 6. blanik kup Prijedor 2011

U Prijedoru je danas otvoren Šesti blanik kup „Prijedor 2011“ na kojem učestvuje 30 takmičara iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Češke. Ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić, koja predsjedava Organizacionim odborom ove sportske manifestacije, rekla je da su u BiH ovakve i slične vazduhoplovne manifestacije rijetke i da Prijedor ima čime da se ponosi. „Ujedno, prijedorski aerodrom Urije jedini u BiH ima ovu blanik letjelicu, što je takođe hvale vrijedno“, rekla je Rešićeva otvarajući ovaj kup. Ona je dodala da se blanik kup iz godine u godinu omasovljuje u pogledu broja takmičara i da je ove godine dostignut rekord kad je u pitanju broj učesnika.
Ministarka porodice, omladine i sporta RS Nada Tešanović rekla je da je ovo veoma važan događaj i izrazila žaljenje što ovo ministarstvo do sada nije imalo značajniju saradnju sa domaćinom i organizatorom Kupa, Aero-klubom „Prijedor“. „To ne znači da je neće biti. Vaš poziv – poziv pilota – itekako je značajan za RS i mislim da ubuduće moramo dosta raditi da se neke stvari promijene“, kazala je Tešanovićeva. I ove godine takmičenje se odvija u otvorenoj međunarodnoj i u konkurenciji RS i BiH, i to pojedinačno i ekipno. Riječ je o takmičenju pilota u preciznom slijetanju na dvosjednoj višenamjenski opremljenoj jedrilici „blanik L-23“ koja se koristi za obuku, trenažu, te sportsko i akrobatsko letenje, na polje dugo 60 metara, gdje slijetanje prije nulte linije diskvalifikuje takmičara, a slijetanje poslije te linije nosi dosta kaznenih bodova.
Smisao ovog takmičenja je da u slučaju vanterenskog slijetanja pilot izabere određenu tačku na kojoj će bezbjedno sletjeti na što kraći teren i time sačuvati i svoj život i sredstvo kojim leti. Piloti jedriličari takmičiće se po pravilima blanik kupa prema kojima šleperski avion izvlači letjelicu na visinu od 1.000 stopa ili oko 330 metara, a potom jedrilica sama prolazi školski krug i slijeće što bliže nultoj tački. Titulu šampiona brani Prijedorčanin Ljubo Medarević, ekipnu Boris i Ljubo Medarević, a u otvorenoj međunarodnoj konkurenciji Slovenac Ivan Filkob. Pokrovitelji Šetsog blanik kupa „Prijedor 2011“ su Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS, Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS, opština Prijedor i brojni prijedorski privrednici.
Tekst – SRNA
Foto – www.gradprijedor.com

Comments are closed.