Otvoreno pismo Slaviše Kralja iz FK „Radnik Urije“ Prijedor-Iz fudbala odlazim kada me „otjeraju“ djeca i njihovi roditelji

Na nedavnu odluku o zabrani vršenja funkcija u fudbalu u trajanju od 30 dana za Slavišu Kralja koju je donijela Disciplinska komisija FSP Prijedor reagovao je „prozvani“ trener FK „Radnik Urije“ iz Prijedora.

Njegovo Otvoreno pismo fudbalskoj i sportskoj javnosti Prijedora, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine prenosimo Vam u cjelosti.

Dragi prijatelji sporta, a naročito fudbala, „najvažnije sporedne stvari na svijetu“!

Kada je u pitanju zabrana obavljanja funkcija u fudbalu u trajanju od 30 dana koju je prema meni izrekla Disciplinska komisija FSP Prijedor, mišljenja sam da je to jedino što je tačno u informaciji koja se prije desetak dana pojavila u medijima a vezana je za mene i utakmice Lige mladih u kojima su nastupale mlađe kategorije FK „Radnik Urije“ Prijedor.

Sve ostale informacije o mom boravku na klupi tokom meča kao i insinuacije da ne poštujem organe FSP Prijedor smatram proizvoljnim.

Prije svega ne želim da narušavam dobre odnose mog kluba sa FSP Prijedor i da sve generališem, ali smatram da pojedinci koji tamo rade ne žele napredak za fudbal u prijedorskoj regiji.

Ja sam kažnjen zbog propusta oko ljekarskih uvjerenja što i prihvatam. Ne želim da se pravdam ali imam i previše obaveza u klubu pa je moguće da se desi da ne ovjerimo knjižice na vrijeme, nismo svi bezgrešni.

Znam da poštujemo Savez, mi smo klub koji ima najmanje duga prema Savezu, nešto oko 150 KM.

Mišljenja sam da uz premijerligaša FK „Rudar Prijedor“, moj klub (FK „Radnik Urije“ Prijedor) možda i na najbolji način izvan grada promoviše i Savez i grad Prijedor uzimajući učešća na mnogobrojnim turnirima u zemlji i izvan nje.

Moram dodati da brojne „otrovne strelice“ koje neko očigledno upućuje u pravcu Slaviše Kralja i FK „Radnik Urije“, ne zanimaju ni mene ni klub i neće narušiti naše odnose prema Savezu.

Kada su u pitanju Lige mladih ili kako ih mi zovemo „dječije lige“, one na sve liče osim na ligu.

Želim da kažem da godinu i po dana radim najbolje što mogu za djecu i ne dam da se neko poigrava sa njima.

Javno apelujem da se Omladinska liga ovog grada dovede na veći nivo jer u protivnom svi gubimo.

Svjedoci smo da nam talenti propadaju godinama, pobjednici tih „dječijih liga“ unazad nekoliko godina nigdje nisu, propadaju, teško mogu naprijed, bitno je da smo mi „veliki treneri“, da (kao) nekog pobijedimo a 20 kilometara od grada „smak svijeta“ je kad odemo.

Mislim da je toga svima preko glave, i djeci i roditeljima. Iskreno, zarad djece trebamo biti srećni što FK „Rudar Prijedor“ igra tu kvalitetnu Omladinsku ligu i što postoji Frends liga koja je organizovanija mnogo bolje.

U našoj ligi pionira i kadeta može sve i svašta da se desi. Da igraju stariji, da ne dođe sudija na utakmicu, da protivnik ne dođe na meč, da „švercujemo“ igače i na kraju je jako bitno ko je koga pobijedio i ko je prvi na tabeli.

Meni lično to nije bitno i to ne interesuje me da u takvom takmičenju budem prvi. Zato ću zaštititi svoju djecu uvijek od toga pa kad me oni i njihovi roditelji suspenduju onda ću napustiti treniranje mladih i fudbal uopšte.

Za ovo vrijeme što radim, obišao sam dosta i klubova i turnira, pričao sa sportskim radnicima o fudbalu i o njihovim ligama. Sve ovo u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji ima nekakvog smisla a bojim se da ovde ako se nastavi ovako nema budućnosti.

Ipak smatram da bi razum trebalo da prevlada, da sjednemo za sto i napravimo nešto što će za našu djecu biti korisno jer na ovakav način pored djece i svoj rad devalviramo, nema to svrhe osim tog nekog trenutnog zadovoljenja.

Na kraju da kažem par stvari i oko „sporne“ utakmice sa „Rudar Prijedorom“ u Ligi mladih gdje igraju njihovi „rezervisti“. Žao mi je zbog svega što se desilo jer djeca ispaštaju, a sve ovo je dobro došlo zlonamjernima, da „ispiraju usta i slade se“, ali nema veze.

Zbog propisa koji su takvi kakvi jesu, utakmica je ličila na „lakrdiju“. U sastavu „Rudar Prijedora“ igrala su djeca 1995. godišta a u ekipi Radnika Urije 1997. pa čak i 1999. godište tako da svako ko se razumije u omladinski fudbal, može shvatiti razliku i koliko je takav meč gotovo nemoguće igrati.

Dječaku iz FK „Radnik Urije“ prije mjsec dana na jednoj sličnoj utakmici u Ligi mladih slomljena je noga i ja više nisam mogao izdržati, tako da se nadam da će i sportski prijatelji iz „Rudar Prijedora“ razumjeti moje reakcije tog dana.

Još jedan pozdrav svim iskrenim ljubiteljima fudbala, iskrenim sportskim radnicima kojih ima, a negativcima koji rade u fudbalu poručujem, napustite to što radite i spasite i sebe i nas.

Slaviša Kralj, trener FK „Radnik Urije“ Prijedor

Comments are closed.