Pet godina Košarkaškog kluba Hunters Prijedor

Košarkaški klub „Hunters“ iz Prijedora osnovan je početkom decembra 2006. godine a nedavno je okupljanjem svih sadašnjih članova i rezanjem torte obilježio rođendan. U proteklih 5 godina postojanja „Huntersi“ su okupljali dječake i djevojčice uzrasta od 7 do 18 godina. Na samom početku trenirale su 2 selekcije i oko 30 članova, što se vremenom proširilo te sada redovno trenira ukupno 6 selekcija i oko 90 članova. Kroz besplatne škole košarke koje su organizovane kao sekcije u osnovnim školama prošlo je preko 500 dječaka i djevojčica, od kojih su najboji uključeni u redovan trenažni proces u selekcijama kluba.
Glavni postavljeni zadatak u radu kluba je uključivanje što većeg broja djece u sportske aktivnosti i popularizacija košarke kao i sporta uopšte, te njihovo osposobljavanje za normalan život, bez uticaja ulice koliko je to danas moguće. Opredjeljenje kluba je rad sa mladima, a ciljna grupa za upis svake godine su djeca uzrasta od 7 do 12 godina.
KK „Hunters“ je redovan učesnik u takmičenjima Lige mladih, ali i na mnogobrojnim turnirima u zemlji i inostranstvu. Postignuti su i zapaženi rezultati, među najboljima od kako se igra košarka u našem gradu. Od brojnih uspjeha izdvajamo: 1.mjesto kadeta (generacija 93/94) na turniru „Novi Grad 2008“, 2.mjesto pionira (generacija 96/97) na turniru „Inđija 2009“, 3.mjesto pionira (generacija 96/97) u ligi PKO BL 2009/10, 1.mjesto kadeta (generacija 95/96) na turniru „Prijedor 2010“, 2.mjesta kadeta i kadetkinja (generacije 96/97) na turnirima „Best Gevgelija 2011“ itd., te još mnogo učešća i ekipnih i pojedinačnih nagrada. U tekućoj sezoni kadeti (generacija 96/97) imaju priliku da ostvare najbolji rezultat ikad zabilježen u Prijedoru u mlađim kategorijama, tj. učešćem u Super ligi imaju realne šanse da zauzmu 2.mjesto u PKO BL. U zadnje 2 sezone igra se i seniorska područna liga sa juniorskom selekcijom. Sve selekcije kluba u toku godine odigraju ukupno preko 100 utakmica raznog karaktera.
Prema riječima Siniše Šolaje, trenera u KK „Hunters“, klub je putovao na području regije, gostovalo se u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji i Grčkoj. Pozivi su stizali i iz Crne Gore, Francuske, Slovačke i Poljske, ali zbog nedostatka finansijskih sredstava putovanja nisu realizovana. Svake godine organizuju se 2 Međunarodna košarkaška turnira, a gosti Prijedora su bili mladi košarkaši iz Poljske, Srbije, Makedonije, Sarajeva, Bijeljine i bližeg okruženja. Takođe, KK „Hunters“ redovno učestvuje na Međunarodnom košarkaškom kampu „KASTA“ na planini Rudnik (Srbija) zajedno sa mladim nadama koje dolaze iz skoro svih zemalja Evrope. Na istom kampu u okviru takmičenja osvajale su se brojne nagrade, a 2 puta je član kluba proglašen za najperspektivnijeg igrača (Rauš Nikola 2008.godine i Dugić Nikola 2011.godine).
Za članove su obezbjeđene i vantrenažne aktivnosti, skromnim finansijskim sredstvima i u saradnji s prijateljima kluba išlo se na izlete i planinarenje, organizovana su teorijska predavanja (suđenje, ishrana, sportski život, poroci…) i kursevi. Od oktobra 2009.godine u okviru kluba radi Mini trenažni centar u ulici Kralja Petra I Oslobodioca 11 (Tvrđava), opremljen fitnes spravama i rekvizitima za aerobne i vježbe snage.
Niko od članova kluba još nije potisao profesionalni ugovor, ali je postignut primarni cilj u radu, tj. Mladi su naučeni da zdravo žive, da se bave sportom. Svi se i po prestanku redovnog treninga i dalje bave rekreativnim sportom i rado se sjećaju svega što su prošli igrajući košarku. Talenata ima, teško se u današnje vrijeme neimaštine izboriti i pružiti im adekvatne uslove za razvoj. U planu je povezivanje sa nekim većim košarkaškim centrom čime bi omogućili najboljim članovima KK „Hunters“ dalji napredak i eventualne uspješne profesionalne karijere.
Kako su na kraju istakli iz KK „Hunters“, osim rada svojih trenera i svesrdne pomoći roditelja mladih košarkaša i košarkašica, klubu su pomogli i brojni prijatelji i sponzori kojima se naročito zahvaljuju. Pomoć u medijskom predstavljanju pružaju nam i lokalni mediji među kojima je i GradPrijedor.com a u okvirima svojih mogućnosti radu kluba pomažu: Opština Prijedor, doo „Trkulja Turs“, doo „Auto Žuti“, „Vilaco“, „Zrnić-company“ doo, „Ki Sistemi“, „Dizajn Zona“ grafički centar, „Trss-commerce“, „Niskogradnja Marjanović“ i drugi, naveli su iz KK „Hunters“. GradPrijedor.com čestita „Huntersima“ 5. rodjendan uz obećanje da će ih i dalje pratiti.
Tekst i foto – KK Hunters i GradPrijedor.com

Comments are closed.