Počelo 16. pojedinačno prvenstvo Republike Srpske u šahu: Uručena plaketa Milanu Vukiću

sahovsko prvenstvo rs-prijedor 2012U organizaciji Šahovskog saveza Republike Srpske u Prijedoru je počelo 16. pojedinačno seniorsko prvenstvo Republike Srpske, koje će trajati do nedjelje, kada će, nakon sedam odigranih kola po švajcarskom sistemu, biti poznato ime pobjednika od 32 učesnika.

Prvoplasirani će dobiti pobjednički pehar, uz njega, drugoplasiranom i trećeplasiranom pripašće diplome i medalje Saveza, deset najuspješnijih biće novčano nagrađeni, kao i najbolji kadet do 18 godina, te omladinac do 20 godina.

U Hotelu „Prijedor“, koji je domaćin, takmičare je, ispred tehničkog organizatora šampionata, Šahovskog kluba „Rudar“, pozdravio predsjednik ovog sportskog kolektiva Rade Javorić.

-U ime gradonačelnika Prijedora Marka Pavića i svoje lično ime želim Vam da ponesete lijepe utiske i uspomene iz Prijedora, a da najbolji osvoje nagrade – rekao je otvarajući prvenstvo RS u šahu stručni saradnik za sport u lokalnoj saoupravi Zdravko Ostojić.

Sa propozicijama takmičenja šahiste je upoznao međunarodni FIDE sudija Nedeljko Ilić iz Banjaluke, koji će obavljati ulogu glavnog sudije, dok je njegov zamjenik međunarodni sudija Vlado Stojanović iz Bijeljine. Na čelu Turnirskog odbora nalaziće se Milenko Šibarević iz Banjaluke, a i na ovoj izuzetnoj manifestaciji igre drvenim figurama na tabli od 64 „crno-bijela“ polja neizostavno je prisustvo istinskog šahovskog pregaoca iz prestonice Srpske, stručnog saradnika u ŠS RS, Nikole Lakića.

Prije starta prvenstva uručena je plaketa za doprinos razvoju šahovskog sporta u Republici Srpskoj velemajstoru Milanu Vukiću iz Banjaluke, jer nije mogao da prisustvuje nedavnom obilježavanju jubileja – 20 godina postojanja ŠS RS, povodom kojeg je i dobio ovo priznanje.

Osim njega, u gradu na Sani, je još jedan velemajstor, Miodrag Savić iz Zvornika, petostruki šampion Srpske, koji brani titulu prošlogodišnjeg prvaka, trojica igrača imaju zvanje internacionalnog majstora, a petoro ih je sa reputacijom FIDE-majstora. Zanimljivo je da na startu turnira nije bilo nijednog neriješenog ishoda.

Rezultati prvog kola:
Radenko Galić-Miodrag Savić 0:1, Vlado Jakovljević-Sara Jaćimović 1:0, Darko Aleksić-Milan Vukić 0:1, Zoran Runić-Branko Bekan 1:0, Darko Gužvić-Vlado Narančić 0:1, Zoran Popović-Jovo Gužvić 1:0,
Emir Hadžipašić-Milenko Šibarević 0:1, Predrag Batinić-Igor Javorić 1:0, Nedeljko Kljajić-Vladimir Bilić 0:1, Boris Đukić-Nemanja Mastikosa 1:0, Miloš Mutić-Veselin Krgović 0:1,
Slobodan Kuzmanović-Gordan Praštalo 1:0, Drago Šikman-Dražen Radulović 1:0,
Srđan Jefić-Željko Tadić 1:0, Mladen Tomić-Slaven Paštar 0:1, Siniša Elez-Darko Vasiljević 1:0.

Tekst i foto – Nenad Đerić i GradPrijedor.com

Comments are closed.