Počelo obilježavanje 60 godina postojanja Aero kluba Prijedor

Svečanim postrojavanjem i odavanjem pošte poginulim i umrlim članovima danas je na prijedorskom Aerodromu Urije počelo obilježavanje 60. godišnjice od osnivanja Aero-kluba „Prijedor“. Predsjednik Upravnog odbora kluba Zoran Sredić podsjetio je da je 1952. godine na istom mjestu održana osnivačka skupština kluba, na kojoj je Ratko Ilić izabran za prvog predsjednika. „Tada je zvanično počela sa radom sada već čuvena škola letenja i padobranstva i klub, koji je tada okupio ljude, velike entuzijaste koji su željeli da ulože trud i vrijeme u njegovu izgradnju. Mi smo danas nasljednici tih ljudi, entuzijasta, koji su prije 60 godina započeli rad u Aero-klubu i na ovom mjestu smo se okupili da se podsjetimo na te dane i sjetimo svih koji su učestvovali u njegovoj izgradnji, te odamo čast i priznanje onima koji nisu više sa nama“, rekao je Sredić.
On je dodao da će u ovoj godini jubileja biti obilježena i 70. godišnjica od osnivanja Prve partizanske avijacije. „Kompletan program obilježavanja krenuo je sa današnjim danom, a biće nastavljen izložbom u Muzeju Kozare i predstavljanjem razvoja Aero-kluba kroz materijalno-tehnička sredstva i aktivnosti članova te tradicionalnim sportskim takmičenjima – Petrovdanskim padobranskim kupom, koji se održava već 17 godina, i Blanik kupom, kao i obilježavanjwm 23. maja – Dana vazduhoplovstva“, rekao je Sredić. U Aero-klubu „Prijedor“ danas aktivno rade motorni piloti, jedriličari, padobranci, laka avijacija i modelari.
Klub ima oko 100 aktivnih članova, ali i veliki broj simpatizera koji rado pomažu u radu kluba. Povodom jubileja danas je uručeno i sedam diploma za polaznike, odnosno kandidate za pilote aviona, koji su od decembra do februara prisustvovali teoretskoj nastavi i uspješno položili planirani test, koji pokazuje da su osposobljeni za pristupanje praktičnom dijelu ispita za pilote aviona.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.