Počeo Petrovdanski padobranski kup Prijedor 2011

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić otvorio je danas Šesnaesti petrovdanski padobranski kup „Prijedor 2011“ na aerodromu „Urije“ „Uspješne sportske manifestacije veoma su značajne za RS. Želimo svijetu da pokažemo i dokažemo da je Prijedor otvoren grad i da je RS otvorena zemlja gdje su dobrodošli svi koji su dobronamjerni“, rekao je Džombić otvarajući Kup. On je dodao da će Vlada RS uvijek podržavati ovekve manifestacije sa željom da se učesnici u svoje zemlje vrate sa lijepim uspomenama i da budu najbolji amabasadori RS.
„Ovo je veoma kvalitetna sportska manifestacija koja ima tradiciju dugu 16 godina i koja je već dvije godine u međunarodnom kalendaru takmičenja sportskih padobranaca“, istakao je Džombić. Premijer Srpske na prijedorskom aerodromu letio je jedrilicom, ali nije izveo padobranski skok. Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić, koji je na čelu Organizacionog odbora Kupa, rekao je da su sportisti uvijek najbolji promoteri neke sredine. „Nadam se da ćete odavde odnijeti lijepe uspomene i ponovo se vraćati u naš grad. Kada jedna manifestacija živi 16 godina, onda je to znak da ona ima tradiciju i imidž i da je dostigla odrđeni nivo“, poručio je Pavić.
Direktor Kupa Manojlo Milovanović rekao je da će, kao i lani, manifestaciju smatrati uspješnom ako sutra, kada završe skokovi, na aerodromu Urije budu postrojeni svi koji su to bili i danas. „To znači bez povreda i bez onog najgoreg, a za to je potrebna disciplina“, istakao je Milovanović.On je uručio novčanu nagradu od 50 evra padobrancu Slobodanu Terziću iz ekipe Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije „Grifon“ koji je izveo 7000. skok Kupa. Padobranci iz Austrije, bračni par Angelika i Valentin Hus, načelniku opštine Marku Paviću i predsjednici Skupštine opštine Prijedor Azri Pašalić uručili su poklone gradonačelnika Klagenfurta, Kristijana Šnajdera.
Oni su pojasnili da je to običaj glavnog grada Koruške da gradonačelnik daruje domaćine nekog sportskog takmičenja na kojem sportisti iz ove pokrajine učestvuju po prvi put. Šesnaesti petrovdanski padobranski kup „Prijedor 2011“ okupio je 13 ekipa i dva pojedinca iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Srbije, Austrije, Crne Gore i BiH. Skokovi se izvode po Pravilniku FAI u klasičnoj disciplini skok na cilj. Sa visine od 1100 metara izvodi se 8 skokova uz polufinalne i finalne skokove, a svaka ekipa broji po 5 takmičara. Organizatori ovogodišnjeg kupa su Vazduhoplovni savez BiH, Vazduhoplovni savez RS i Aero klub „Prijedor“, a pokrovitelji Ministarstvo odbrane BiH, Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport RS i opština Prijedor.
Tokom proteklih 15 kupova na sportskom aerodromu „Urije“ izvedena su 6.923 takmičarska skoka, svi iz helikopter MI8, a takmičila su se 652 sportska padobranca i 170 padobranskih ekipa iz Danske, Sjeverne Irske, Rusije, SAD, Mađarske i svih bivših jugoslovenskih republika. Proglašenje pobjednika ovogodišnjeg kupa zakazano je za sutra u 16:00 časova.
Tekst – SRNA
Foto – www.gradprijedor.com

Comments are closed.