Počinje 16. seniorsko pojedinačno prvenstvo Republike Srpske u šahu: Sara Janićijević u Prijedoru

sahovsko prvenstvo rs-prijedor 2012U organizaciji Šahovskog saveza Republike Srpske danas (četvrtak) u Prijedoru počinje 16. pojedinačno seniorsko prvenstvo Republike Srpske, koje će trajati do nedjelje.

Prijave učesnika primaju se do 15 časova u hotelu „Prijedor“, a u 16 časova šampionat će biti svečano otvoren i uslijediće odigravanje prvog od ukupno sedam kola po švajcarskom sistemu.

Tehnički organizator turnira je Šahovski klub „Rudar“ iz Prijedora, a uz pehar, namijenjen novom prvaku Srpske, te diplome i medalje trojici najboljih šahista od strane ŠS RS, obezbijeđene su i novčane nagrade za deset prvoplasiranih (od 50 maraka za devetoplasiranog i desetoplasiranog, pa sa sve većim iznosima 400 trećeplasiranom, 500 drugoplasiranom i za prvoplasiranog u vrijednosti od 700 KM), te specijalna priznanja za najuspješnijeg kadeta do 18 godina i omladinca do 20 godina.

-Uvjereni smo da će se ŠK „Rudar“, renomirani domaćih hotel „Prijedor“ i grad na Sani pokazati u najboljem svijetlu, kao i u svim dosadašnjim akcijama, kada je naš Savez, koji je nedavno obilježio dvije decenije postojanja, bio organizator. Poklonici šahovske igre imaće priliku da uživaju, nezahvalno je prognozirati koliki će biti broj učesnika, ali očekujemo od 30 do 40 igrača. Među njima biće velemajstor iz Zvornika Miodrag Savić, petorostruki šampion RS, koji brani titulu, a i velemajstor iz Banjaluke Milan Vukić, kome je dva puta pripadalo prvo mjesto, ali vrijedi istaći da je četiri puta bio prvak bivše Jugoslavije – rekao je Nikola Lakić, stručni saradnik u Šahovskom savezu Republike Srpske.

Svakako da će veliku pažnju ugradu na Sani privući i dolazak Sare Jaćimović, mlade šahovske dame iz Broda, koja je ovogodišnja evropska šampionka do 16 godina na 12. prvenstvu Starog kontinenta u ubrzanom šahu, održanom u Banji Vrućici kod Teslića, pa je treći put zaredom našla mjesto među najperspektivnijim sportistima i pripada joj stipendija Ministarstva za porodicu, omladinu i sport Vlade Republike Srpske.

Sama pojava ovakva tri imena iz igre drvenim figurama na tabli od 64 „crno-bijela“ polja daje posebnu draž 16. pojedinačnom seniorskom prvenstvu RS. Ne treba ni sumnjati da će se takmičenje odvijati na najbolji mogući način, uz dijeljenje pravde glavnog, međunarodnog sudije FIDE Nedjeljka Ilića iz Banjaluke i njegovog zamjenika, takođe međunarodnog sudije Vlade Stojanovića iz Bijeljine.

Tekst i foto – Nenad Đerić, GradPrijedor.com i ŠS RS

Comments are closed.