Predstavljamo: OFK Sloga, Rakelići

Omladinski fudbalski klub ‘’Sloga’’ iz Rakelića osnovan je 5. maja 1975. godine. Klub je osnovan na inicijativu svih zaljubljenika u fudbalsku igru na teritoriji Mjesne zajednice Rakelići. Prvi predsjednik kluba bio je Vladimir Todoran, a sekretar Milivoj Pačariz. Prvi treneri bili su: Milutin Bujić, Rajko Vuković i Zdravko Torbica.

Prvi registrovani fudbaleri bili su: Zlatko Sajdel, Vlado Šodić, Drago Đukić, Novak Rodić, Zdravko Torbica, Slavko Torbica, Čedo Torbica, Rajko Vuković, Milan Vuković, Dragoja Despot, Obrad Despot, Ostoja Knežević, Milutin Zgonjanin, Draško Prtenjak, Milutin Bujić, Simo Tadić, Radenko Tadić…

U prvom zvaničnom takmičenju u jesen 1975. godine, ‘’Sloga’’ je osvojila drugo mjesto u Opštinskoj ligi, da bi četiri godine kasnije igrala u finalu Kupa “16. maj” za oslobođenje grada Prijedora protiv ‘’Rudara’’ iz Ljubije i izgubila rezultatom 6:1, a jedini gol za OFK “Slogu” dao je Radenko Kečan. Veliki uspjeh OFK ‘’Sloga’’ je ostvarila i u sezoni 1986/87. godine, kada je Opštinskoj ligi Prijedor, grupa “B”osvojila prvo mjesto, ali nerazumnim odlukama opštinskog fudbalskog saveza nije igrala kvalifikacije za ulazak u viši rang takmičenja. Posljednju prvenstvenu sezonu 1991/92. godine, OFK ‘’Sloga’’ je nastupala u Opštinskoj ligi Prijedor.

U prvom takmičenju za Kup Republike Srpske 1993. godine OFK ‘’Sloga’’ je u prvom kolu iz daljeg takmičenja eliminisala ‘’Mladost’’ iz Petrovca, predratnog republičkog ligaša Bosne i Hercegovine, što je tada bila prvorazredna senzacija. U prvoj utakmici u Rakelićima ostvarena je pobjeda 2:1, a u revanšu nije bilo pobjednika, 1:1. U drugom kolu rival je bio ‘’Šator’’ iz Glamoča i uz dva poraza, OFK ‘’Sloga’’ se oprostila od daljeg takmičenja.

OFK “Sloga” se takmičila u Trećoj ligi Prijedor, a sezone 2003/04. godine postala je prvak ali umjesto nje, u viši rang je otišao drugoplasirani “Slaven” iz Dobrljina. Tri sezone kasnije, 2006/07. godine, klub je ponovo osvojio prvo mjesto u Trećoj ligi Prijedor, čime je klub stekao pravo da igra u Drugoj ligi Republike Srpske, ali je 2007/08. godine zauzeo petnaesto mjesto u grupi „Zapad“ i ispao iz drugoligaškog društva već poslije prve godine. Te iste godine igrala je i u Kupu Republike Srpske, a u šesnaestini finala OFK ’’Sloga’’ je ispala od prvoligaša ’’Sloge’’ iz Doboja, nakon minimalnog poraza na svom stadionu. Te velike uspjehe ostvarili su: Aleksandar Stanojčić, Miloš Torbica, Milan Vičić, Darko Čabić, Goran Bujić, Blaženko Torbica, Dragan Sajdel, Milanko Todorović, Željko Drinić, Danijel Koralija, Bojan Ivanović, Goran Tadić, Damjan Babić, Bojan Draganić, Miloš Đuričić, Milan Čačić, Boris Šorga, Saša Torbica…

U sezoni 2008/09. godine, ’’Sloga’’ se takmičila u Regionalnoj ligi, grupa „Zapad“, ali je bila tek četrnaesta na kraju sezone i ispala, da bi 2009/10. godine igrala u Četvrtoj ligi Prijedor, gdje je osvojila četvrto mjesto.

OFK ’’Sloga’’ je uvijek bila rasadnik talentovanih fudbalera koji su svoje prve korake načinili u Rakelićima. Neki od njih to su bili: Dragić (’’Vojvodina’’), Savić (’’Obilić’’), Mikić (’’Sartid’’ i ’’Borac’’ BL), Vranješ (’’Radnički’’), Torbica (’’Zmaj’’), Zdjelar, Bujić, Šodić, Pepić (’’Rudar Prijedor’’) i Topić (’’Maribor’’).

Izvor: Rs-sport.org

Comments are closed.