Predstavljamo – Penjački klub Adrenalin Prijedor

Sportsko penjanje u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini razvijalo se od same pojave penjanja u Evropi, ali zbog ekonomskih i drugih razloga nije okupljalo veći broj pristalica ovog novog sporta. Uz pomoć Penjačkog kluba „Extreme“ iz Banja Luke, Prijedorčani Srđan Vasić, Goran Rodić i Nenad Adamović uspjeli su registrovati Penjački klub „Adrenalin“, prvi takav klub u našem gradu. Kako su istakli ovi mladi momci, penjanjem se rekreativno bave već 6 godina. Prema riječima predsjednika kluba Nenada Adamovića, tokom čestih boravaka na Kozari i susreta sa više grupa planinara iz različitih dijelova BiH i okolnih država, dobijali su brojne upite u vezi sa postojanjem kluba sportskog penjanja u Prijedoru.
„Druge planinare je uglavnom interesovalo zašto pod Kozarom ne postoji penjački klub kada ova planina pruža dobre uslove za sportsko penjanje. Nekoliko nas je poslije toga odlučilo da osnuje prvi penjački klub u Prijedoru i tako je nastao ‘Adrenalin’ koji je zvanično počeo sa radom od 1. januara ove godine“, kaže Adamović ističući podatak da je klubu nedugo nakon osnivanja pristupilo više momaka ali i djevojaka koji žele da se bave sportskim penjanjem. Prije nekoliko dana smo uspjeli završiti i prvu umjetnu stijenu, koja spada u kategoriju boldera i služi prvenstveno za treniranje, s tim da će se koristiti i za organizaciju takmičenja. Na osnovu dosadašnjeg velikog interesovanja mladih smatramo da je naš klub i penjanje kojim se bavimo pravo sportsko osvježenje u Prijedoru“, dodaje Adamović. Osim penjanja kao osnovnog sporta, „Adrenalin“ ima i sekcije biciklizma i brdskog trčanja. U klubu se nadaju da će u skorije vrijeme organizovati i takmičenja u sve tri pomenute sportske discipline.
Prostorije Penjačkog kluba „Adrenalin“ Prijedor u kojima se održavaju treninzi nalaze se u „plavom“ soliteru u ulici Save Kovačevića 13. Mladi prijedorski „penjači“ ističu da klub ima i svoje ciljevi i planove. „Želimo da mladi pribjegnu zdravom načinu života, da više borave u prirodi i poštuju ono što nam priroda daje. Ciljevi su i organizovanje takmičenja u sportskom penjanju, organizovanje kampovanja u prirodi i popularizacija ovog sporta kako u gradu Prijedoru, tako i u Republici Srpskoj i šire“, ističu iz Penjačkog kluba „Adrenalin“ Prijedor. Ukoliko ste zainteresovani da se oprobate u sportskom penjanju, treninzi se održavaju ponedjeljkom, srijedom i petkom od 18:00 časova a sve dodatne informacije možete dobiti putem telefona 065/470-495. Na samom kraju našeg razgovora mladi Prijedorčani okupljeni oko „Adrenalina“ su posebnu zahvalnost uputili dosadašnjim prijateljima i sponzorima kluba(doo KI Sistemi, doo Prospekt i Stomatološka ordinacija „Mudrinić“), koji su prije svega svojim razumijevanjem za mlade ljude i ljubavi prema sportu, kao i materijalnom podrškom doprinijeli registraciji kluba i izgradnji prve vještačke stijene u Prijedoru.

O PENJANJU
Ispričate li prijateljima da odlazite na penjanje po stijenama često ćete izazvati smijeh, nevjericu ili ruganje. Najčešće mišljenje o penjanju po prirodi i umjetnim stijenama jeste da je to samo za luđake koji žele smrtno stradati, bizarni sport radi kojeg se prelaze velike udaljenosti i nepristupačna mjesta samo da bi se uspelo stotinjak metara na bezličnu, strmu ili prevjesnu stijenu. Penjanje može biti i takvo ali za većinu penjača to je prilično uzbudljiv i ugodan način da se pobjegne od jednolične svakodnevnice – uzbudljivo fizičko iskustvo tokom kojeg se na određen način zabavljate.
Sve je ustvari igra i sport, opuštanju u nečemu što vas čini zadovoljnim samim uspjehom. Bouldering je pravi užitak, društven način penjanja. Zahtjevan je za tetive prstiju, zahtijeva veliku snagu prstiju i gimnastičke sposobnosti penjača. Izvanredan način da započnete svoju penjačku karijeru. Takmičenje u ovom sportu je povećalo omiljenost ovog sporta, jer privlači gledaoce koji inače nikad ne bi vidjeli penjače u akciji. Takmičenja određuju smjer, stepen težine i vrijeme dopušteno za svaku kategoriju.
SPORTSKO PENJANJE, penjanje kod kojeg penjač pričvršćuje uže u prethodno postavljena mjesta, na fiksno međuosiguranje. Sportsko penjanje značajno je poboljšalo standarde ekstremnog penjanja jer ide do krajnjih granica, sa malom vjerovatnoćom da će tačke osiguranja popustiti. Sportsko penjanje često se odvija na strmim prevjesima za koje je potrebno jako mnogo snage i gimnastičkih sposobnosti. Vještina i kondicija postižu se brojnim ponavljanjem zahtjevnih smjerova, prelaženjem na duge alpinističke smjerove ili druge uspone na stijeni sa opremom za osiguranje koju penjači sami privremeno postavljaju.
Tekst i foto – Penjački klub „Adrenalin“ Prijedor i GradPrijedor.com

Comments are closed.