Premijer liga BiH-Konačno, završena lopovska sezona

Osvanuo je Spasovdan! Fudbal u BiH nije spasen, ali je, bar za kratko vrijeme otišao kao glavni protagonista na smiješnoj sceni života dejtonske zemlje. Mi se, ipak, nadamo da ćemo vjerom biti spaseni i da će se dogoditi i Vaznesenje fudbala. U nekom normalnijem vremenu boljih ljudi.
Završena je još jedna lopovska sezona. U moru kombinacija koje ni najsavremeniji kalkulator ne bi mogao da pohvata, milion šema i prevara koje su bile nacrtane, poslije svega ispala je Sloboda iz Tuzle. Poslije 43 godine druženja sa najkvalitetnijim timovima, prvo u Jugoslaviji, a potom i BiH.
Razbojničko-kaubojsko i niskomoralno takmičenje obilježeno je vladavinom Komiteta za normalizaciju koji je kaznama i Zakonom ćutanja gradio autoritet, a ujedno novčanim kaznama punio kasu siromašnog i opustošenog Saveza. Sve te odluke donosile su nelegalne komisije, samo u jednom interesu – sarajevskom! Da li je slučajno što je predsjednik tog Komiteta zbog kojeg je prekršen Statut FS BiH Ivica Osim, a Željezničar osvojio duplu krunu? Da li je slučajno što sin Osima, Amar, trener Željezničara insistira na ukidanju Fudbalskog saveza Republike Srpske i forsira Udruženje premijerligaša, odnosno skraćenje lige? Ništa nije slučajno! A ni logično. Željo i oligarhija okupljenja oko ovog kluba, odnosno Komiteta za normalizaciju, želi da stvori podoban teren za budućnost u kojoj „plavi“ hoće da vladaju još dugo u fudbalu BiH. Ako se on, na ovim lopovskim i korumpiranim principima uopšte bude mogao i održati?!
Kakva je to liga, pa i Kup, odnosno zemlja čiji osvajač duple krune na svom stadionu ne može da igra međunarodne utakmice već mora da ide na komšijsko „Koševo“? Jadna majko, jadnih li svatova.
Slučaj iz Prijedora govori jasno kakva je Premijer liga, ali i BiH kao zemlja – nelogična i neodrživa. Ponašanje fudbalera Zrinjskog koji su poslije utakmice s Rudar Prijedorom, predvođeni agresivnim golmanom Igorom Melherom, htjeli fizički da se obračunaju sa domaćim igračima koji su ih pošteno na terenu pobijedili je van svake pameti. „Pošteni“ Zrinjski čiji se rezultati kreću uglavnom iz „keca“ u „dvojku“ i koji je tražio dogovor za „iks“ u gradu na Sani je bio premiran da izbaci Prijedorčane iz elite. Nije mu to pošlo za rukom, a vandalizam, nevaspitanje i nekultura koju su pokazali pojedini igrači „plemića“ govori da se radi o šalabajzerskoj ekipi.
Vlatko Glavaš, trener Čelika na poluvremenu susreta posljednjeg kola sa Travnikom napustio je „Bilino polje“, u nastavku susreta nije sjedio na klupi Zeničana. Poslije toga je javnosti otkrio da nije znao za premije koje su njegovi fudbaleri dobili od Tuzlaka za bod u Gabeli protiv GOŠK-a, a ta utakmica završena je remijem (0:0). Takođe, u javnost je izašla i informacija da su domaćini Zeničanima nudili novac da ih puste da pobijede.
Najbolji strijelac ove sezone Eldin Adilović s loptom trčkara kroz protivnički šesnaesterac, sve utakmice posljednjeg kola su počele u različito vrijeme kao da se radi o vremenskoj razlici. Mnogi su pomislili da je BiH zemlja veća od Rusije u kojoj se Sunce istovremeno i rađa i zalazi i da ima osam vremenskih zona. Velež i GOŠK su prvi završili, a Leotar i Željezničar posljednji. I niko ništa.
Delegat utakmice GOŠK – Sloboda, Čedo Ševarika iz Banjaluke u zvaničnom izvještaju otvoreno izrazi sumnju u regularnost i rezultat, ali opet ništa. Ujeo vuk magare. „Fenjeraš“ tokom jeseni osvoji sedam, a tokom proljeća 25 bodova, klub koji izbori Evropu nema licencu za takmičenje i mimo svih rokova za predavanje papirologije sređuje „vizu“ za kvalifikacije za Ligu Evrope. Predstavnici Širokog Brijega su tri kola prije kraja prvenstvene trke rekli da ne vide način kako će se Tuzlaci spasiti od ispadanja… Sve su to odlike nenormalne Premijer lige BiH u ovoj sezoni.
A tek sudijske krađe i lopovluci, suđenje po diktatu i za napojnice. Nije ostalo više ni zrno poštenja, a sve što je nelogično mora i da pukne. Šta će tek biti ukoliko klubovi uzmu pod svoje ingerencije da vode i kroje ligu? Padaće mrtve glave. Uveliko se radi na tome, sve u cilju rušenja i minimiziranja Republike Srpske i njenog Fudbalskog saveza. Glavna smetnja je predsjednik Mile Kovačević koji je odvažno snagom argumenata, hrabrošću i pameću stao na branik autonomnosti i izvornosti i Srpske iz koje dolazi i Saveza čiji je predsjednik. Malo je takvih u današnje vrijeme u kojem caruju indolentni i nezainteresovani tipovi sa morem ličnih interesa i zanemarivanjem opštih.
Sve je ovo donijela vladavina Komiteta za normalizaciju Fudbalskog saveza BiH, prelaznog tijela koje su imenovale UEFA i FIFA i koje je trebalo da bude na sceni do 31. decembra prošle godine. Ali… Komitet je trebalo da normalizuje nešto, ali je i on postao nenormalan jer su njegovi članovi umjesto da rade u interesu fudbala i preduzimaju konkretne poteze stajali ispred ogledala, lickali se i češljali dok su progresivni vozovi prolazili.
Sada isti ti pojedinci kojima je stalo samo do fotelja i položaja misle da će time kupiti pozitivan društveni status lobiraju na sve strane da ostanu na sceni, da i dalje vedre i oblače, pa makar to bilo i u obliku Odbora za posredovanje i savjetovanje. Prošlo je deset godina od ujedinjenja fudbala u dejtonskoj zemlji. Vrijeme je za radikalne promjene. Možda je izlaz u novim sankcijama za fudbal BiH?
Kad uključiš logiku, ako je to uopšte moguće u nelogičnoj BiH, izneseš činjenice i prezentuješ istinu, odnosno pokažeš intelekt, automatski te proglase ludim. I nisi poželjan jer se ne uklapaš u današnji svijet. Eto kakvo vrijeme je došlo, ludaci pravdajući sebe pametne proglašavaju ludacima. To je posledica one Andrićeve: kad se fukara bogati, pametan zaćuti.
Nevidljiva ruka pravednosti moraće da pritisne taster i sve poništi. Da svijet krene ponovo iz početka. Ovako više ne ide…
Čekamo dan spasenja, i duša naših, i fudbala ovdašnjeg.
Piše: Slavko Basara, novinar Sportskog Žurnala

Comments are closed.