Prijedor domaćin Pojedinačnog prvenstva RS za šahistkinje

U Prijedoru je juče otvoreno Pojedinačno prvenstvo Republike Srpske za žene na kojem je učešće uzelo 18 takmičarki. Broj bi sigurno bio i veći, ali epidemiološka situacija nalaže da broj takmičara ne može biti veći od 20, pojasnio je predsjednik Šahovskog saveza RS Aleksandar Kovač.

– Epidemija je desetkovala sva sportska takmičenja, ali nama je ovo četvrto u nizu. Poslije duže pauze, a azhvaljujući gradu Prijedoru i ŠK “Rudar”; organizovali smo ovo prvsnetvo nakon duže pauze. Još dva takmičenja su planirana do kraja godine, ako korona dozvoli. Uzevši sve u obzir mi smo zadovoljni – rekao je Kovač.

Prvi potez na šampionatu povukao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je poželio sreću svim učesnicama.

– Grad Prijedor duži period podržava svoj šahovski klub, koji uzvraća dobrim rezultatima. Prijedor je bio i ostao dobar domaćin svim šahistima, ne samo iz Republike Srpke nego i šire. Ovdje su uvijek održavani dobri turniri, koji na kraju privlače nove šahiste. Ovo je intelektualna igra koja je u ekspanziji, kako u našem gradu tako i u okruženju – poručio je gradonačelnik.

Domaćin i organizator prvenstva je Šahovski klub „Rudar“. Ova umna igra ima budućnost u gradu na Sani, jer ovaj klub okuplja brojne mlade šahiste i šahistkinje, poručuje predsjednik „Rudara“ Rade Javorić.

– Prijedor ima perspektivu u šahu. Imamo Mlade šahiste. Dame „Rudara“ ekipne su prvakinje RS. Sad smo domaćin pojedinačnom prvenstvu. Jedini problem su nam prostorije, ali ipak smatram da šah u Prijedoru ima budućnost – izjavio je Javorić, koji se zahvalio gradskim valstima na pruženoj podršci.

Takmičenje se održava u skladu sa svim propisanim epidemiološlkim mjerama, a organizatori poručuju da je bezbjednost učesnika na prvom mjestu. Prvakinja RS biće poznata u nedjelju, kada će biti odigrana završnica turnira.

Autor: Z.J. – Kozarski vjesnik

Comments are closed.