Prijedorčani ulaze u završnicu priprema-Rudar hoće u vrh iako nema rukovodstvo

Iako već četiri meseca nemaju klupsku upravu, kvalitetnim radom i dobrim izdanjima u pripremnom periodu fudbaleri Rudar Prijedora najavljuju da bi mogli biti jedno od najprijatnijih iznenađenja predstojećeg šampionata BiH!

U prilog tome govore odlične igre u pet do sada odigranih kontrolnih mečeva gde je, svakako, najvredniji rezultat nerešeni ishod sa splitskim Hajdukom – 1:1.

Rudar Prijedor trenutno je jedini premijerligaš u BiH koji nema nikakvu upravu. Tada je smenjen kompletan rukovodeći kadar i postavljen tročlani komitet za hitna pitanja, a na tome je i dan-danas ostalo.

Komitet je sa uspehom završio polusezonu, osigurao opstanak i rešio jedan deo dugovanja. Sada su na potezu grad i sponzori koji bi trebalo da preuzmu brigu o klubu i nastave putem koji je, čini se na pravi način, zacrtan u prethodna četiri meseca.

– Prema informacijama koje imam, obavljaju se poslednje konsultacije i u narednim danima očekuje se usaglašavanje prvo predsednika UO, a potom i ostalih kandidata, da bi se sa gotovim predlozima izašlo na izbornu skupštinu. Nadam se da će ona biti organizovana u što skorijem roku, kako bi u šampionat ušli neopterećeni tim delom problema. Naravno, to ne znači da sportski segment kluba ne radi onako kako bi trebalo, naprotiv. Stojnić i ekipa rade na najbolji mogući način i verujem da ćemo u predstojećem prvenstvu biti jedno od najprijatnijih iznenađenja – ističe Milorad Šipka, član Komiteta za hitna pitanja.

U dosadašnjem delu priprema Rudar je odigrao pet kontrolnih mečeva u kojima je ostvario dve pobede, protiv Brotnja (4:0) i Slobode iz Novog Grada (1:0), jedan remi protiv Hajduka (1:1), te dva poraza, od Hajduka (1:5) i Podgrmeča (1:2). Međutim, šef stručnog štaba, Velimir Stojnić, tvrdi kako rezultati nikako ne mogu biti merilo urađenog.

– Pripremne utakmice ne gledam kroz rezultat, niti se one igraju da bi on bio napravljen. Ti mečevi se odigravaju u sklopu priprema i između jakih treninga, tako da oni apsolutno ne daju pravu sliku stvarnog stanja ekipe. Tu se uvežbavaju razne varijante, a radi se na opterećenju pojedinaca – tvrdi Stojnić.

Strateg Prijedorčana ističe i kako još nije formirana kompletna ekipa, ali da još ima vremena.

– Od igrača koji su izneli teret prošlog prvenstva ostalo je njih samo osam i potrebno je da popunimo tim i formiramo dobru ekipu za novo prvenstvo. Za to će nam biti potrebna 22 fudbalera i tri golmana. Nije jednostavan posao sve to „uštimati“. Pogotovo ako vam je finansijska situacija, kao što je slučaj sa velikim brojem naših klubova, ograničena – dodaje Stojnić.

Prema njegovim rečima, još će se sledeću nedelju raditi pod punim opterećenjem, a odigraće se i još dve utakmice. Već u sredu na redu je gostovanje kod Jedinstva u Bihaću, a generalna proba predviđena je za subotu kada Prijedorčani putuju u Hrvatsku, gde će odmeriti snage sa tamošnjim drugoligašem, Radnikom iz Velike Gorice.

Kapiten Borislav Mikić tokom ovih priprema podsetio je na svoje najbolje dane i sigurno je da će biti jedna od najvažnijih poluga zeleno-crnog tima.

– Iako sam nameravao da se, po okončanju prošlog prvenstva, oprostim od aktivnog igranja, ipak sam ostao da pomognem svom klubu. Osećam se dobro, treninzi su mi još uvek zadovoljstvo, a ne opterećenje, i dok se budem ovako osećao, biću na terenu – objašnjava Mikić.

Kada je u pitanju sadašnji igrački kadar, nekadašnji ljubimac navijača Borca smatra da će Rudar imati ekipu sposobnu da izbegne borbu za opstanak.

– Možemo sastaviti dobru ekipu. Radi se ozbiljno, treninzi su stvarno dobri, a pripreme teške, ali to i treba da bude tako. Siguran sam da možemo odigrati jedno dobro prvenstvo, izboriti sredinu tabele i izbeći borbu za opstanak. A onda, u narednim sezonama, pokušati i nešto više – ubeđen je Mikić.

Iskusni Mikić se osvrnuo i na dvomeč sa Hajdukom u kojem je, po opštem mišljenju, bio najbolji pojedinac Prijedorčana.

– Prva utakmica završena je neuspešno, ali po igri uopšte nismo zaslužili poraz. Međutim, oni su mnogo pre nas ušli u pripreme i to se osetilo na terenu što je prouzrokovalo nekoliko grešaka koje su Splićani znali da iskoriste. U drugoj je to bilo mnogo bolje, parirali smo im na svim pozicijama, odigrali kvalitetno i odgovorno, i remizirali – 1:1. Što se tiče moje igre, uvek sam voleo te susrete protiv jačih i boljih ekipa. Te utakmice donose i poseban motiv, dao sam sve od sebe, malo vratio u mladost, i bilo je dobro – zaključio je Mikić.

Uz fudbalere koji su kroz pripreme istakli svoju kandidaturu za mesto prvotimca, Rudar Prijedor će u jesenjoj polusezoni pojačati i još dva fudbalera.

– Sve je već dogovoreno i očekujem da nam se za koji dan pridruži fudbaler Rada Duško Sakan, te Veljko Vuković, član beogradskog Partizana. Sakana svi znamo iz banjalučkog Borca, dok je Vuković krilni napadač koji se odlično snalazi i na poziciji polušpica i sigurno je da će njih dvojica znatno podići kvalitet tima. Takođe, uskoro bi trebalo da se definiše i status igrača koji su zadovoljili tokom priprema i koji bi trebalo da potpišu ugovore sa Rudar Prijedorom – istakao je Stojnić.

Tekst – Press RS
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.