Rudar Prijedor-Emilko Janković: Kolektiv ispred pojedinaca

Treninzi, ritam odigravanja utakmica sreda-subota, finalizacija rada, lekarski pregledi i registracija igrača. Ukratko to je ono očekuje takmičarski pogon Rudar Prijedora desetak dana pred početak novog prvenstva, četvrtog za „rudare“ u Premijer ligi BiH.

Premijerligaš iz grada na Sani ima ambicije za gornji deo tabele, a trener Velimir Baja Stojnić ističe da ima izuzetno kvalitetan kadar.

– Napravili smo dobar posao u ovom prelaznom roku. Mislim da smo sve ono što smo želeli, i bilo nam potrebno, dovali, napravili zdravu konkurenciju za svako mesto u timu. To je ono što smo želeli, sada je na momcima da se pokažu i dokažu. Svako odlučuje o vlastitom statusu – istakao je strateg Rudar Prijedora.

Još uvek sa svim fudbalerima nisu potpisani ugovori. Vršilac dužnosti sekretara Milan Milunović Milun i članovi Komisije koja rukovodi klubom Milorad Šipka i Rešid Crnalić Gerti imali su juče sastanak sa igračima.

– U toku ove sedmice, znači do petka trebalo bi sve da rešimo sa ugovorima kako bi oni mogli da se overe u Savezu. I meni kao treneru bi bilo mnogo lakše posle toga jer ne bih razmišljao o tome već bi se isključivo mogao posvetiti radu na terenu i spremanju taktike za prve utakmice u šampionatu – dodao je Stojnić.

Jedan od stubova nosilaca u novoj sezoni u odbrambenom redu trebalo bi da bude iskusni Emilko Janković. On je igrač bogatog iskustva.

– Radimo odlično, atmosfera u ekipi je odlična, dišemo kao jedan. Stvarno imamo kolektiv za svaku pohvalu. Iako je konkurencija jaka svi se borimo za mesto u timu na način dokazivanja. Mislim da smo na dobrom putu i verujem da će sledeća sezona za nas biti izuzetno uspešna – jasan je Janković.

Prijedor je fudbalska sredina, Rudar iz Ljubije je nekadašnji drugoligaš Jugoslavije, grad na Sani je prilika za svakog igrača da se dokaže i afirmiše u potpunosti.

– Problemi su nas, na svu sreću zaobišli. Nemamo povređenih, još na pripremama u Međugorju smo pokazali da imamo „štofa“, da ćemo biti možda i jedan od pozitivnih hitova jesenjeg dela sezone. Ćutimo i radimo. Iskreno, zaželeli smo se takmičarskih utakmica. Nedostaju nam. Ove prijateljske su nešto drugo, ne mogu da podignu adrenalin do kraja. U razgovoru sa saigračima svi smo iste želje, da što pre dođe gostovanje u Sarajevu kod Olimpika, ali i utakmica protiv Sarajeva s kojom ćemo otvoriti novu sezonu na domaćem terenu, 11. avgusta – jasan je Janković.

U finišu prošle sezone Jankovića je mučilo koleno, na svu sreću sve je u najboljem redu, na treninzima i prijateljskim mečevima pokazao je da bi bez njega prvi tim bio nezamisliv.

– Zdravlje me poslužilo i to je najvažnije. Na šefu Stojniću je da odlučuje o sastavu, nekad pravi i taktičke varijante, meni ništa nije strano. Spremam sam da odgovorim svim zadacima i taktičkim postavkama, ako treba može i sa klupe da startujem. Apsolutno sam se podredio kolektivu. Samo ako budemo unutra jaki i verovali u ono što radimo uspećemo. A imamo jak tim i zdrav kolektiv – jasno je poručio Emilko Janković, defanzivac Rudar Prijedora.

Na jutarnjem treningu Rudar Prijedora viđeno je jedno novo lice, reč je o Dušku Sakanu, nekadašnjem vezisti Borca koji je zvanično igrač beogradskog Rada. On je u grad na Sanu došao na pozajmicu.

– Drago mi je da sam stigao u Rudar Prijedor, klub bogate tradicije, ugleda i renomea. Na meni je da opravdam ukazano poverenje koje sam dobio. U ovom momentu mi je važno da imam takmičarske utakmice i spreman sam da maksimalno pomognem u ostvarenju zacrtanih ciljeva. Već sam u Borcu radio s trenerom Stojnićem tako da za mene njegov sistem rada nije nepoznat i verujem da ću se brzo uklopiti – istakao je Sakan.

U krugovima oko Rudar Prijedora se šuška da se pred start prvenstva sprema još jedna „bomba“ kada su pojačanja u pitanju, ali su juče svi bili „zakopčani do grla“. Niko nije želeo da priča o tome.

– Sve ćete saznati kada dođe vreme za to. Radi se o napadaču i mogu da vam kažem da je rođen van prostora Balkana. Njegovo ime ni boju kože neću da vam otkrijem – rekao je kratko Velimir Stojnić.

Da li se to u Rudar Prijedoru sprema još jedna atrakcija poslije dolaska Dominikanca Azeveda Suareza videćemo?

Rečeno, a nije urađeno niti sprovedeno u delo. Odmah posle završetka prošle sezone sponzori kluba i oni koji o Rudar Prijedoru vode računa su istakli da će biti sazvana sednica Skupštine i konstituisan novi Upravni odbor.

Ipak, bliži se početku i nova sezona, a od uprave ni traga ni glasa. Ni od sednice Skupštine.

Je li to možda Rudar Prijedor stranac u vlastitom gradu? Ozbiljan posao se ne može praviti bez čelnika i rukovodećih organa kluba koji treba da budu logistička podrška igračima i stručnom štabu. U ozbiljne priče se ne ide nonšalancijom.

Slavko Basara-Sportlive.ba
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.