Rudar Prijedor-Stojnić u Prijedoru još čeka imenovanje

Fudbalski klub Rudar Prijedor se nalazi na tromeđi – ostati na putevima uzlazne putanje, vratiti se u ambis s kraja aprila ove godine ili ući u neizvesnu budućnost.
Prva opcija, Velimir Baja Stojnić koji je izvukao Prijedorčane od definitivne propasti je već obavio razgovor sa čalnicima koji vode klub. Tročlano „Predsedništvo“ u sastavu Nebojša Tomičić, Milorad Šipka i Rešid Crnalić Gerti, zajedno sa v. d. sekretara kluba Milanom Milunom Milunovićem saglasna je da nekadašnji selektor kadetskog tima BiH ostane na kormilu kluba.
Druga opcija je opterećenje ugovorom prethodnog trenera Dragana Radovića kojem se treba isplatiti određena suma da napusti grad na Sani jer još uvek stanuje u klupskom stanu i čeka „poravnanje“ računa i čeka svoj „kam bek“ na klupu „zeleno-crnih“. Njegov adut je ugovor koji je recimo Velimir Stojnić, Radovićev nalsednik, „napravio“ pri dolasku rečima: „dete sam ovih krajeva i želim da pomognem Rudaru da ne ispadne iz Premijer lige“. I dok klub i dalje „plaća“ Radovića koji je kao trener obrukao i sebe i klub istorijskim domaćim porazom protiv Željezničara (0:5) dotle je Stojnić na terenu ostvario zacrtani cilj – opstanak! Povratak Radovića bio bi nonsens nezabeležen u dosadašnjoj istoriji fudbala Republike Srpske.
Treća opcija, najmanje moguća, ali ipak ostvarljiva da pod pritiskom Radovićevog ugovora bude angažovan jeftini domaći trener koji će održati ekipu do srećnijih dana, kada se izmire ugovorne obaveze prema treneru koji je zbog loših rezultata smenjem posle poraza u Gradačcu protiv Zvijezde. Prijedorska čaršija špekuliše sa imenima, ali sve je još neprovereno.
FK Rudar Prijedor vodi prelazno telo koje bi trebalo da ostane do sednice Skupštine i izbora novog Upravnog odbora koji će konstituisati tri faktora: Opština Prijedor, „Mital“ rudnici i stari RŽR „Ljubija“. U toj trilemi naći će se i stručno rešenje za novu sezonu. Novi trener ima zadatak da uspostavi hijerarhiju ne samo
u seniorskom timu već i omladinskom pogonu. Samo je pitanje koliko će se dosadašnji sistem funkcionisanja kluba u organizacionom segmentu moći prilagoditi novim uslovima, odnosno „petoj koloni“ koja ofanzivno deluje nakon uspešno obavljene misije u upravo završenoj sezoni.
– Mi smo svoj zadatak koji je bio prelaznog karaktera završili uspešno. Sada je na ljudima koji odlučuju da kažu šta žele i hoće. Na raspolaganju smo i dalje Rudar Prijedoru. Za ostale stvari, kadrovske nisam zadužen ni kompetentan. Na nama je da predložimo odrežena rešenja i modele, a na ljudima koji odlučuju da ih prihvate ili ne – rekao je član tročlanog tela koje vodi klub Milorad Šipka.
Nebojša Tomičić koji je ujedno i predsednik i vršilac dužnosti direktora nije želeo da priča, već je samo istakao:
– Obavićemo određene konsultacije i razgovore na temu klupske budućnosti. U narednih nekoliko dana trebalo bi da budu poznata kadrovska rešenja posle usaglašavanja stavova ljudi koji finansiraju klub. Osim toga sačekaćemo i sednicu Skupštine, svesni smo da nemamo mnogo vremena i zato ćemo brzo reagovati.
Koja će struja, i interes, ovoga puta nadvladati u Rudar Prijedoru ostaje da se vidi. Ono što neće biti dobro je da vreme prođe, a ništa se ne uradi kako treba.

Leotar hoće Stojnića
Velimir Baja Stojnić je posle ostavke u Borcu preuzeo Rudar Prijedor i debitovao je upravo protiv Banjalučana na novom zadatku, porazom 1:3. Posle toga je „uvezao“ tri pobede: Sloboda (2:1), GOŠK (3:0) i Velež (0:1) i sa tih devet bodova trasirao je put ka opstanku.
Ipak, izgleda da to nije dovoljno za produžetak saradnje s Prijedorčanima, a stručnjaka poput Stojnića u svojim redovima želi da vidi trebinjski Leotar.
– Svoj zadatak sam u Rudar Prijedoru u potpunosti izvršio i obavio, razgovarao sam i na ljudima koji vode klub je da odluče. Izneo sam svoje vizije. Što se tiče Leotara trižište je slobodno, kada sam dolazio u Rudar Prijedor rekao sam da bih isto uradio za sve klubove iz Republike Srpske. Ipak, Prijedor me je najviše privlačio jer sam dete iz tih krajeva – istakao je Stojnić.
Tekst – Slavko Basara-Sportlive.ba
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.