Rudaru i Slaviji prijeti neigranje na domaćem terenu

Fudbalski klubovi Rudar Prijedor, Slavija iz Istočnog Sarajeva, Travnik i novi član Premijer lige BiH GOŠK iz Gabele ne ispunjavaju infrastrukturne uslove za sezonu 2011/2012, tako da neće moći igrati utakmice na svojim stadionima ukoliko te nedostatke ne otklone na vrijeme.
Naime, prema propisima, svaki stadion mora da na tribinama ima 3.000 sjedećih mjesta i to moraju biti stolice sa naslonom. Iz dva premijerligaška kluba iz Republike Srpske koja se nalaze pred zabranom igranja najavili su da će do početka sezone ispuniti sve uslove koji se tiču infrastrukture. Prema nezvaničnim informacijama, Prijedorčani su kao svoj rezervni stadion prijavili Gradski stadion u Banjaluci.
– Utakmice kao domaćini u novoj sezoni Premijer lige BiH igraćemo na Gradskom stadionu u Prijedoru i stvarno ne znam otkud dezinformacije da ćemo morati da igramo u Banjaluci. Tačno je da na našem stadionu nema 3.000 sjedećih mjesta, što je jedan od uslova za dobijanje licence FS BiH. Međutim, mi smo od relevantne komisije Saveza dobili uredno potpisan papir da možemo da igramo na svom terenu kao domaćini jer 1. jula počinje izgradnja istočne tribine sa potrebnih 1.750 stolica i s tim smo upoznali i ljude u FS BiH. Dakle, dileme nema, Rudar Prijedor će biti domaćin na svom stadionu – rekao je direktor Fudbalskog kluba Rudar Prijedor Milenko Janković.
Slavija je FS BiH kao rezervnu opciju za domaće utakmice prijavila „Grbavicu“ i ako ne postavi obaveznih 3.000 stolica, domaćinske utakmice će igrati na stadionu Željezničara.
– Tačno je da trenutno ne ispunjavamo taj infrastrukturni uslov. Nedostaje nam 800 stolica i vjerujem da ćemo to uspjeti uraditi do početka sezone. Planiramo da stolice postavimo na sjevernoj tribini, gdje su smještene naše najvatrenije pristalice. Očekujem razumijevanje vlasti lokalne zajednice jer u suprotnom bismo morali igrati utakmice na „Grbavici“. Sigurno je da bi to bi nepopularan potez jer na našem stadionu je u posljednje vrijeme mnogo toga urađeno i već polako dobija izgled modernog sportskog objekta. Zato sam siguran da ćemo i ovaj posao na vrijeme uraditi – rekao je direktor Slavije Željko Radonja.
Kozara je povratnik u premijerligaško društvo i bez problema je dobila dozvolu za igranje na Gradskom stadionu u Gradišci mada proširuje kapacitete.
– Znali smo šta nas čeka pa smo na vrijeme počeli sa radom. Na zapadnoj tribini već imamo 2.200 stolica, a u planu je da veoma brzo postavimo još 1.200. Na istočnoj tribini u toku je izgradnja betonske tribine kapaciteta 300 mjesta za gostujuće navijače. Uz još neke građevinske zahtjeve ova investicija će nas koštati blizu 100.000 maraka – rekao je sportski direktor Kozare Milan Bjelajac.

Kategorizacija
Na osnovu ocjena Administracije za licenciranje FS BiH i UEFA stadionskih inspekcija u 2011. godini sljedeći stadioni su otvoreni za zvanične utakmice u okviru UEFA takmičenja za sezonu 2011/2012: „Pecara“ (Široki Brijeg), „Pod Bijelim brijegom“ (Mostar), „Koševo“ (Sarajevo), Gradski stadion (Banjaluka), „Bilino Polje“ (Zenica). Stadioni u Širokom Brijegu i Mostaru su u drugoj kategoriji po UEFA Pravilniku što znači da se na njima mogu igrati samo kvalifikacione utakmice UEFA Lige šampiona i Lige Evrope. Stadioni u Banjaluci i Zenici su stadioni treće kategorije i na njima se mogu igrati zvanične utakmice grupne faze LŠ i LE kao i kvalifikacione utakmice reprezentacije za EP. „Koševo“ je za sezonu 2011/12. stadion treće kategorije, s tim da je kompletna zapadna tribina zatvorena za upotrebu zbog stolica bez naslona.
Glas Srpske

Comments are closed.