Saopštenje za javnost FK „Rudar-Prijedor“

Fudbalski klub „Rudar-Prijedor“ najoštrije osuđuje nekulturno ponašanje predsjednika NK „Čelik“ iz Zenice „gospodina“ Senada Sarajlića koji se verbalno, a potom i fizički obrušio na šefa stručnog štaba našeg kluba Velimira Stojnića za vrijeme i poslije konferencije za novinare na stadionu „Bilino polje“, nakon odigrane prvenstvene utakmice u subotu. Vokabular prvog čovjeka Zeničana, koji bi trebalo da bude primjer ostalim strukturama u klubu je, po našem mišljenju, uličarski i necivilizovan i takvim ljudima nije mjesto u fudbalskoj organizaciji BiH, niti u klubu slavne tradicije kao što je zenički Čelik.

Bahato ponašanje i incident koji je izazvao i demonstrirao predsjednik Sarajlić ne priliči ni Čeliku kao klubu sa ugledom i renomeom, kao ni fudbalskoj Zenici koja ima najljepši stadion u zemlji i najbolje uslove za rad igrača. Te dvije stvari su dijametralno suprotne i ne idu jedna sa drugom. Izražavamo žaljenje što je takav čovjek uopšte dobio povjerenje da vodi, kao predsjednik, tako slavan klub i da raspolaže i upravlja sa najboljim uslovima za rad u BiH po najstrožim i najvišim svjetskim standardima.

„Gospodin“ Sarajlić je očigledno zalutao u fudbal i uvodi cenzuru na stadion „Bilino polje“, odnosno zabranjuje osnovno pravo – pravo izražavanja – pa se tako umjesto gostoprimljivog domaćina pretvorio u izvor negativnosti i narušio osnovna načela fudbalske igre, respekt i fer plej. Za razliku od njega koji je, stekao se utisak, dovoljan sam sebi, svi ostali i zvanični i nezvanični predstavnici u NK „Čelik“ su bili na najvišem nivou, gostoprimljivi i sportski nastrojeni, korektni i realni.

Ovim putem zahvaljujemo se NK „Čelik“ i svim njegovim uposlenicima, osim predsjednika Sarajlića, na odličnom dočeku, prijemu i ispraćaju iz Zenice koja je jedan od vodećih fudbalskih centara u BiH, a to je dokazala i organizacijom utakmice protiv FK „Rudar-Prijedor“. Hvala i divnoj publici na „Bilinom polju“ koja je igrače i stručni štab našeg kluba ispratila aplauzom i srdačnošću.

Iskreno, žao nam je što je predsjednik NK „Čelik“ Senad Sarajlić pokvario fudbalsku sliku u Zenici, ali taj njegov nekulturni gest, niti jednog trenutka neće pokvariti istinske prijateljske i sportske odnose naša dva kluba.

FK „Rudar-Prijedor“ još jednom osuđuje verbalni i pokušaj fizičkog napada na svog trenera Velimira Stojnića i od organa Fudbalskog saveza BiH traži preispitivanje cijelog slučaja i udaljavanje iz fudbala njega i svih onih koji razmišljaju i ponašaju se kao predsjednik NK „Čelik“. Fudbal je plemenita igra i ne zaslužuje da ga prljaju pojedinci poput Senada Sarajlića koji je pokušao da naruši tradicionalno dobre, prijateljske i sportske odnose dva kluba.

Sportski pozdrav!

Press služba
FK „RUDAR-PRIJEDOR“

Comments are closed.