Sergej i Aljoša Gnjatović-Prijedorski blizanci uspješni teniseri

Kada u svjetskom tenisu spomenete blizance svi odmah pomisle na braću Boba i Majka Brajana, najuspješniji teniski par svih vremena. Ova dvojica Amerikanaca nisu tema naše priče ali jesu jedna druga dva brata blizanca iz našeg bliskog okruženja.

Većina naših sugrađana vjerovatno ne zna, ali i Prijedor ima svoje teniske blizance, Sergeja i Aljošu Gnjatovića.

Možda njih dvojica neće ostvariti sve ono što su u svojoj karijeri napravila braća Brajan, ali da je iza njih veoma uspješna teniska godina najbolje govore njihovi rezultati.

Naime, početkom 2012. godina, ova dvojica tenisera koji su članovi TK Dr Mladen Stojanović zauzimali su 63. i 64. mjesto na teniskoj rang listi za juniore do 14 godina u Republici Srpskoj.

Zahvaljujući odličnim partijama na teniskim turnirima, na posljednjoj rang listi Sergej je na 2. poziciji dok je Aljoša na 9. mjestu najboljih tenisera RS do 14 godina.

Na teniskom turniru za dječake do 14 godina koji je održan u Banja Luci početkom aprila, Sergej je osvojio pehar za treće mjesto u singl kategoriji.

Na teniskom turniru za dječake do 14 godina koji je održan u Prnjavoru krajem aprila, Aljoša je osvojio pehar za drugo mjesto u singl kategoriji.

Na teniskom turniru za dječake do 14 godina koji je održan u Banja Luci sredinom maja, Sergej i Aljoša su osvojili pehare za prvo mjestu u dubl kategoriji.

Na turniru-Prvenstvo RS za juniore do 14 godina koje je održano krajem maja u Brčkom, Sergej je osvojio pehar za drugo mjesto u singl kategoriji, a Sergej i Aljoša su osvojili pehare za prvo mjesto u dubl kategoriji.

Na turniru-Prvenstvo RS za juniore do 16 godina, koje je održano početkom juna u Prijedoru, Sergej i Aljoša su osvojili treće mjesto u dubl kategoriji.

Na turniru za dječake do 14 godina koji je održan početkom septembra u Srpcu, Sergej je osvojio srebrnu medalju za drugo mjesto u singl kategoriji.

Sergej i Aljoša Gnjatović rođeni su u Banjaluci 20.03.1999. godine, žive u Prijedoru i učenici su VIII dva razreda Osnovne škole „Desanka Maksimović“.

Više od pet godina trenirali su i fudbal ali odnedavno su zbog školskih obaveza i dobrih rezultata u tenisu ostali vjerni samo „bijelom sportu“.

Od sportskih uzora najviše cijene Novaka Đokovića i Davida Ferera.

Sergej i Aljoša su članovi TK „Dr. Mladen Stojanović“ Prijedor od svoje desete godine a sa treninzima su počeli u besplatnoj školi tenisa, koju je organizovao ovaj klub da bi poslije trenirali dva puta sedmično po sat vremena.

Zbog nedostatka finansija, zadnjih mjeseci treniraju najčešće samo sat vremena sedmično, i to najviše zahvaljujući njihovom treneru Ljiljani Boromisa koja ima velike zasluge za uspjehe ovih blizanaca na teniskim terenima.

Nakon što su Sergej i Aljoša počeli da se bave tenisom, pridružio im se i četiri godine mlađi brat Andrej kojeg takođe trenira Ljiljana Boromisa i koji je već sa 7 godina osvojio bronzanu medalju na klupskom turniru TK „Dr.Mladen Stojanović“, a ove godine je dobio diplomu kao buduća nada prijedorskog kluba.

Zahvaljujući rukovodstvu ovog kluba, najmlađi član teniske porodice Gnjatović kao treće dijete ne mora da plaća treninge pa se na terenima nalazi dva puta sedmično.

Treba reći da Sergej i Aljoša postižu dobre rezultate u singl i dubl konkurenciji uprkos činjenici da imaju samo po jedan sopstveni reket pa se nekada zna dogoditi i situacija da jednom od njih u meču parova pukne žica pa meč nastavljaju pozajmljenim reketom.

Njihov mlađi brat Andrej je do prije dva mjeseca igrao klupskim reketom da bi zahvaljujući prijateljici svoje majke konačno dobio i svoj vlastiti.

Najveću podršku i najbolje navijače u bavljenju ovim sportom mladim prijedorskim teniserima imaju u liku i djelima mame Lidije Bjekić i bake Milje.

„Kao samohrana majka, svakodnevno se suočavam sa problemima, borim se koliko mogu da im omogućim normalan život i izvedem na pravi put. I onaj sportski ali i onaj životni“, kaže majka Lidija ističući sportske uspjehe sinova svojim najvećim bogatstvom.

Comments are closed.