Siniša Vujaković prije pet godina preživio pad cessne-Prijedorčanin 14. septembar slavi kao drugi rođendan

Siniša Vujaković (55), padobranac iz Prijedora koji živi u Beču (Austrija), već pet godina 14. septembar slavi kao svoj drugi rođendan.

Vujaković je na taj dan samo s nagnječenim rebrima ispuzao živ iz olupine sportske „cessne 206“, koja je s visine od 2.500 metara pala u polje kukuruza kod Ptuja (Slovenija).

– Otkazao nam je motor, stala je elisa. Ručnom pumpom pokušavali smo oživiti mrtav motor. U tom prvom trenutku nisam osjetio strah. Sve do udara o zemlju nisam ni pomislio da bih mogao poginuti. Sjećam se da sam bio u šoku prilikom izlaska, jer nisam vidio ni lice padobranca koji mi je pomogao da ispužem iz olupine. Ti trenuci vezani su uz paničan strah od moguće eksplozije ili požara na avionu – prisjetio se Vujaković dramatičnog iskustva.

Padobranac Vujaković, koji je tada iz „cessne“ trebao skočiti svoj 1949. skok, danas kaže da je taj datum ubilježen u njegovom kalendaru. I dalje uspješno skače. Do 2015. godine planira izvesti 3000. skok.

– Ne bih se baš kladio, ali poslije svega mislim da ću umrijeti prirodnom smrću – kaže Vujaković, o kojem je snimljen i dokumentarac „Heroj i fenomeni“.

Izvor: Dnevni avaz

Comments are closed.