Slovenac Peter Balta i ekipa Aero kluba Ptuj pobjednici 17. petrovdanskog padobranskog kupa

Pobjednik 17. Petrovdanskog padobranskog kupa, koji je danas završen na prijedorskom aerodromu „Urije“, je Peter Balta iz Aero kluba „Ptuj“, a ovaj slovenački klub ekipni je pobjednik takmičenja. Balta je, nakon serije od osam skokova te finalnih skokova sa 11 negativnih bodova bio bolji od drugoplasiranog Miroljuba Janićijevića člana AK „Naša krila“ iz Paraćina koji je imao 15 negativnih bodova i trećeplasiranog Damira Sladetića, člana Padobranskog kluba „Croatia 1“ sa 18 negativnih bodova dok je najbolji Prijedorčanin Nenad Martinović bio četvrti sa 22 negativna boda.
„Ova pobjeda mi puno znači, jer je bilo veoma teško vrijeme za skakanje, bila je strašna termika i trebalo je puno sabranosti da skokove izvedem uspješno“, rekao je pobjednik Peter Balta koji je u svojoj dvadesetogodišnjoj karijeri ostvario više od 6000 skokova i kao višestruki državni prvak član je slovenačke reprezentacije. On je dodao i da je prošle godine učestovao na takmičenju u Prijedoru, kada je osvojio treće mjesto, te je najavio dolazak i iduće godine. Ekipni pobjednik kupa je ekipa AK „Ptuj“ iz Ptuja sa 84 negativna boda, dok su drugo i treće mjesto zauzele ekipe PK „Croatia 1“ sa 93 i AK „Krila Kvarnera“ iz Rijeke sa 103 negativna boda. U kategoriji juniora prvo mjesto osvojio je češki padobranac Hajek Bonifac, član ekipe Crne Gore, drugo mjesto Matevž Cestnik iz AK „Ptuj“, dok je treće mjesto osvojio Stevan Miletić iz AK „Naša krila“ iz Paraćina.
U ženskoj konkurenciji najbolja je bila Ina Muharemović iz AK „Krila Kvarnera“ iz Rijeke, koja je bila bolja od drugoplasirane Svetlane Simić članice AK „Naša krila“ iz Paraćina i Jadranke Marković, članice PK „Croatia 1“. U master konkurenciji najbolji je bio Radoslav Korać iz ekipe „Grifon PTJ MUP Srbije“ ispred Svetlane Simić i Ljubiše Naumovića, oboje iz ekipe „Naša krila“ Paraćin. Glavni sudija Viktor Kupljenik je istakao da je ovaj kup jedno specifično takmičenje koje su ove godine pratili izuzetno teški vremenski uslovi. „Sve to, ipak, nije bila prepreka ovim mladih ljudima da se hrabro suoče sa tim problemima i radujem se sa svima onima koji su uz sve to ostvarili i pobjede“, rekao je Kupljenik. U prethodna dva dana na aerodromu „Urije“ 77 padobranca iz sedam zemalja izvelo je oko 700 skokova cilj na elektronsku nulu, a skokovi su se izvodili po Pravilniku FAI u klasičnoj disciplini skok na cilj sa visine od 1100 metara.
Organizatori ovogodišnjeg kupa, koji je bio u znaku obilježavanja 60 godina od osnivanja Aero kluba „Prijedor“ i 70 godina formiranja Prve partizanske avijacije bili su Vazduhoplovni savez BiH, Vazduhoplovni savez RS i Aero klub „Prijedor“, a pokrovitelji Ministarstvo odbrane BiH, Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport RS i opština Prijedor.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.