Slovenija i Mađarska slavile u Prijedoru

padobranski-kup4

Aero klub /AK/ „Ptuj“ iz Slovenije i Laslo Orsi iz AK „Segedin“ iz Mađarske pobjednici su u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji 20. Petrovdanskog padobranskog kupa „Prijedor 2015“, koji je ovog vikenda održan na prijedorskom aerodromu „Urije“.

Slovenački padobranci su sa 131 negativnim bodom iza sebe ostavili domaćine, AK „Prijedor“ sa 157 negativnih bodova, dok je ekipa trećeplasiranog AK „Naša krila“ iz Paraćina imala 163 negativna boda.

U pojedinačnoj konkurenciji seniora Mađar Orsi, koji je ponovio trijumf iz 2010. godine, imao je deset negativnih bodova, drugo mjesto zauzeo je pobjednik prošlogodišnjeg kupa Peter Balta iz AK „Ptuj“ sa 11 negativnih bodova, a treće Miroljub Janićijević iz AK „Naša krila“ iz Paraćina sa 17 negativnih bodova.

U kategoriji seniorki prvo mjesto osvojila je Nina Žiža iz AK „Rijeka“ sa
17 negatativnih bodova, najbolji među juniorima bio je Marko Veselić iz AK „Ptuj“ sa 49 negativnih bodova, a među veteranima prvo mjesto pripalo je Radoslavu Koraću iz AK „Grifon“ iz Beograda, koji je imao 17 negativnih bodova.

U kupu, koji je od 2010. godine u zvaničnom kalendaru Svjetske vazduhoplovne asocijacije /FAI/, učestvovala su 63 padobranaca iz ekipa „Segedin“ iz Mađarske, „Nikšić“ i reprezentacija Crne Gore iz Crne Gore, „Rijeka“ i „Kroacija“ iz Hrvatske, „Austrija“ iz Austrije, „Grifon“ Beograd i „Paraćin“ iz Srbije, „Banjaluka“ i mješovita ekipa „Prijedor – Bihać“ iz BiH i „Ptuj“ iz Slovenije.
Glavni sudija kupa Viktor Kupljenik rekao je da je na ovom takmičenju izuzetno uspješno izvedeno 535 skokova. Padobranski skokovi izvođeni su po FAI pravilniku u klasičnoj disciplini skok na cilj sa visine od 1.100 metara.

Organizator i domaćin kupa bio je AK „Prijedor“, a pokrovitelji grad Prijedor, Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske i Ministarstvo odbrane BiH.

Povodom dvadesete godišnjice od održavanja prvog kupa u Muzeju Kozare otvorena je izložba forografija posvećena ovom vrijednom jubileju koju će posjetioci moći pogledati do 20. jula u Muzeju Kozare od 8.00 do 20.00 časova.

Autor: SRNA – Nezavisne novine

Comments are closed.