Sportski klubovi traže više novca

Prijedorski sportski klubovi jednoglasni su u ocjeni da su sredstva za sport iz budžeta grada Prijedora skromna i da ih treba povećati kako bi klubovi mogli izmirivati troškove odigravanja utakmica, takmičenja, prevoza i nabavke opreme, jer je donatora i sponzora sve manje.

„Iz godine u godinu klubovi imaju veću potrebu za angažovanjem dodatnih finansijskih sredstava jer konstantno poskupljuju takse za saveze, trenerske licence, takmičarske registracije“, navedeno je u informaciji o radu i utrošku sredstava sportskih klubova iz Prijedora u 2018. godini.

Sportski klubovi navode da novac koji dobijaju iz gradskog budžeta nije dovoljan za egzistenciju i dalji rad, a iz gradske uprave uvijek podsjećaju da klubovi tim novcem nisu finansirani, već sufinansirani.

Sredstva se uplaćuju kvartalno, a klubovi ih koriste za plaćanje kotizacije svojim savezima, plaćanje sudija, delegata i ostalih taksa u vidu kazni ili članarine.

„Jedan dio novca koristi se za prevoz igrača kada idu na gostovanja, zatim za kupovinu neophodne sportske i druge opreme, te za organizovanje turnira i drugih sportskih manifestacija“, navedeno je u informaciji.

Svake godine grad snosi i troškove ljekarskih pregleda sportista u Republičkom zavodu za medicinu rada i sporta.

„U 2018. godini i pored izdvojenih sredstava za ljekarske preglede, javila su se samo tri kluba sa zahtjevom za ljekarski pregled, jer u pojedinim klubovima klupski ljekari vrše preglede igrača. Na ovaj način smo uskraćeni za podatke o kakvoj ocjeni zdravstvene sposobnosti je riječ kod naših sportista, kako je to bilo u 2017. godini, kada smo imali iscrpni izvještaj nadležne službe Republičkog zavoda za medicinu rada i sporta“, navedeno je u ovoj informaciji.

Komisija za monitoring sportskih klubova koji su sufinansirani iz budžeta grada Prijedora izvršila je monitoring kod 38 aktivnih sportskih klubova u kojima trenira 2.868 članova.

Pojedinim sportskim kolektivima sugerisano je da izvrše doregistraciju, odnosno usklade svoje akte sa zakonskim i podzakonskim aktima koji uređuju oblast sporta, dok je pojedinima traženo da u što kraćem roku izvrše prijavu nadležnoj službi Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

„Pojedinim klubovima sugerisano je da sprovedu izbornu proceduru, jer su nekim organima istekli mandati“, navedeno je u informaciji.

Ukupna sredstva za sport u budžetu grada Prijedora za 2018. godinu iznosila su 556.000 KM, gdje se najveća stavka /269.400 KM/ odnosi na raspodjelu novca sportskim klubovima.

Izvor: SRNA – Nezavisne novine

Comments are closed.