Stevica Dronjak: Apsurdi tekvando sporta Republike Srpske

Bivši šampion Republike Srpske, BiH, Srbije, SR Jugoslavije, reprezentativac, osvajač mnogobrojnih međunarodnih priznanja, sada trener Tekvando kluba Ljubija-Prijedor, Stevica Dronjak, nije zadovoljan stanjem tekvondo sporta u Republici Srpskoj i odnosom ministarstva porodice, omladine i sporta prema ovoj olimpijskoj disciplini.

Za naš portal ovaj tekvodno stručnjak iz Prijedora kaže:

-Poslije Olimpijskih igara koje su se prije četiri mjeseca održale u Londonu u Republici Srpskoj je zavladala „tekvondomanija“, sve više omladinaca školskog uzrasta žele da treniraju ovaj sport. U Milici Mandić, osvajačici zlatne medalje za Srbiju u Londonu, ovi mališani vide svog idola i žele da u što većem sjaju na nekim od narednih olimpijada brane boje svoje republike i svojih gradova, kaže Dronjak i ističe da je prepreka na tom putu, nemar od strane nadležnog ministarstva za priznanje tekvondo asocijacije Republike Srpske.

Naime, tekvondo kolektivi u RS opstaju zahvaljujući entuzijastima koji se nalaze na čelu ovih klubova, i vlastima lokalnih zajednica, ista slika i prilika je od Prijedora, Banja Luke, Dervente, preko Bijeljine i Srebrenice sve do Istočnog Sarajeva.

-Da se apsurdu teško vidi kraj govori i ta činjenica da tekvondo reprezentacija Republike Srpske diljem Evrope brani boje nama divne zemlje a ta ista zemlja tačnije njeno ministarstvo porodice omladine i sporta nema želju da prizna Tekvando Asocijaciju Republike Srpske (TARS) kao jedinu i legitimnu organizaciju i predstavnicu ETU-a i Svjetske tekvando federacije, dodaje Dronjak.

Sport koji je toliko radosti donio svojim sredinama i Republici Srpskoj, takmičari pod trobojkom na borilištima su ostavljali i posljednje atome snage. Koliko motiva, energije imaju za reprezentativni nastup najbolje svjedoči nastup u Slovačkoj kada je osvojeno pregršt medalja a reprezentacija Republike Srpske osvojila je prvo mjesto u ukupnom plasmanu.

Za ovako postavljeno stanje Dronjak najviše krivi ministarstvo ali i rukovodstvo TARS-a koje po njegovom mišljenju nije pružilo dovoljno energije, argumenata a ni znanja na putu ka priznanju.

-Ogromne količine novca Republika Srpska je potrošila na neperspektivne sportove koji u skorijoj budućnosti neće ništa donijeti. Riječ je o individualnim sportskim izletima koji poslije meča za rezultat imaju izgradnju „velikog sportskog imena“ a sve u cilju ekonomskog bogaćenja individue, ističe ovaj tekvando stručnjak uz konstataciju da su razne manifestacije pratile ovakve „kvazi“ sportske nastupe, uglavnom uz revijalne nastupe „folk diva“ nepoznatih široj javnosti.

-Mislim da je došlo krajnje vrijeme za rješavanje ovog problema kod nas, to je u cilju Republike Srpske, sredina iz kojih dolazimo i uopšte sporta ali i u cilju naših budućih tekvando nada, zaključuje Dronjak.

Comments are closed.