Sve spremno za 17. petrovdanski padobranski kup

Sve je spremno za početak 17. petrovdanskog padobranskog kupa koji će biti održan 30. juna i 1. jula na Aerodromu „Urije“, konstatovano je danas na sjednici Organizacionog odbora ovog takmičenja. „Petrovdanski padobranski kup pod nazivom „Prijedor 2012″ uvršten je od ove godine u kalendar Svjetske vazduhoplovne asocijacije, odmah iza svjetskih kupova, i u funkciji je popularizacije padobranskog sporta na ovim prostorima“, rekao je sekretar Kupa Nebojša Nožinić. Prema njegovim riječima, najavljen je dolazak 12–14 ekipa, odnosno 60-ak padobranaca, a očekuje se učešće padobranske elite iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Srbije, Austrije, Crne Gore i BiH.
„Raritet ovog kupa jeste da se prelazni pehar dodjeljuje u trajno vlasništvo Aleksandru Ćušu, članu Aero-kluba iz Ptuja koji je na tri od do sada održanih 16 kupova osvojio prvo mjesto“, istakao je Nožinić. On je dodao da će padobranski skokovi biti izvođeni prema Pravilniku Međunarodne vazduhoplovne asocijacije (FAI) u klasičnoj disciplini skok na cilj. „Sa visine od 1.100 metara izvodi se osam skokova uz polufinalne i finalne skokove, a svaka ekipa ima po pet takmičara“, objasnio je Nožinić.
Svečano otvaranje Kupa zakazano je za 30. jun u 12:00 časova, a očekuje se da će ovogodišnje takmičenje otvoriti predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić. Proglašenje pobjednika biće 1. jula u 16:00 časova.
Organizatori ovogodišnjeg Petrovdanskog padobranskog kupa su Vazuhoplovni savez BiH, Vazuhoplovni savez Republike Srpske i Aero-klub „Prijedor“, a pokrovitelji Ministarstvo odbrane BiH, Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport i opština Prijedor. Tokom 16 proteklih kupova na sportskom Aerodromu „Urije“ izvedena su 7.484 skoka, a takmičilo se 720 padobranaca i 183 ekipe iz Danske, Sjeverne Irske, Austrije, Rusije, SAD, Mađarske i svih bivših jugoslovenskih republika.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.