U Rudar Prijedoru poučeni iskustvom iz prošlog prvenstva dugoročno razmišljaju-Stojnić forsira mladost

U Fudbalskom klubu Rudar Prijedor, poučeni iskustvo iz prošlog prvenstva, pripremajući se za svoju četvrtu uzastopnu sezonu u Premijer ligi BiH, ujedno dugoročno razmišljaju. Imenovanjem za šefa stručnog štaba Velimira Stojnića, koji forsira mlade snage, vizionarski žele da klub iz grada na Sani, koji sljedeće godine obilježava osam i po decenija postojanja, dostojno reprezentuje svoju fudbalsku sredinu. Dovođenje dokazanog stručnjaka, kao i niz promjena, uslijedili su kada su mnogi poklonici „najvažnije stvari na svijetu“ u Potkozarju pomislili da je njihovo mezimče na ivici ambisa.

– Možda je pravo pitanje u ovom trenutku zašto su se i Slavija iz Istočnog Sarajeva i trebinjski Leotar nalazili pred ispadanjem i uhvatili su „posljednji voz“ za opstanak, kao i Rudar Prijedor. To pitanje o poziciji klubova iz Republike Srpske je svakako i za razmišljanje čelnicima iz Fudbalskog saveza RS, tim prije što je Kozara iz Gradiške ispala, a banjalučki Borac od šampiona BiH dospio u situaciju u kojoj se stalno nešto dešava, ali se pravi problemi ne žele vidjeti. Slavija se pojačala, kod Trebinjaca još ima promjena i neke stvari se pokušavaju dovesti na svoje mjesto, ali odustajanje Crvene zemlje iz Nove Vesi, koja se praktično gasi, od takmičenja u Prvoj ligi Republike Srpske, alarmantno govori da se u fudbalu ne može raditi improvizovano. Treba li podsjećati gdje su bivši prvaci Srpske, Sloga iz Trna ili Boksit iz Milića-priča Stojnić.

Strateg „zeleno-crnih“ navodi da je Prijedor za primjer, jer su se ljudi koji vode ovaj grad, na čelu sa Markom Pavićem, načelnikom opštine, kao sponzorom, uz Arcelor Mital rudnike Prijedor, hrabro u toku sezone, što nije čest slučaj, odlučili za „rezove“ na svim nivoima.

– Postavljanjem Komiteta za hitna pitanja najodgovorniji ljudi, koji ulažu sredstva, procijenili su da se za dobro Rudar Prijedora mora zauzeti strategija, kako bi sačuvao status u premijerligaškoj konkurenciji, a za tri-četiri godine imao stabilno mjesto u njoj. To se svakako moralo učiniti, jer je malo sredina gdje se toliko ulagalo u posljednje vrijeme u infrastrukturu na Gradskom stadionu, počev od renoviranja prostorija, postavljanjem sjedišta na „Zapadnoj“ tribini, gradnjom „Istočne“, obezbjeđenjem automatskog prskanja trave i drugih, sve u stvaranju boljih uslova za rad Omladinske škole, koja treba da bude osnova zacrtanog projekta-nastavlja Stojnić.

Upravo iz tog razloga, za poklanjanje veće pažnje mlađim kategorijama, radiće se i na korišćenju postojećih kapaciteta za treninge na terenu „Suhi Prijedor“, kao i u Ljubiji, jer je po njemu ulaganje u sopstveni kadar model organizacije, koji mora biti prisutan na ovim prostorima.

– Klubovi imaju velikih finansijskih poteškoća, to je evidentno, a ukoliko dođu u poziciju da zavise od isključivo političkih moćnika ili privrednika, kojima je cilj lična promocija, a ne dobrobit fudbalskog sporta, osuđeni su na propast. Zato se mora prihvatiti koncept na kojem insistira i UEFA, jer, poznato je, daje određena materijalna sredstva premijerligašima, ali se ona, umjesto u mlade, koriste i potroše u druge svrhe. Malo je klubova u kojima se u kontinuitetu vodi briga o mladima, jedan od njih je Kozara, ali joj to, kao novajliji u bh. eliti nije bilo dovoljno da ostane u društvu najboljih.

Pomalo je u Prijedoru nakon nove smjene trenera u Borcu, bilo i zebnje, neće li Stojnić ponovo u klub u kojem je uspješno radio, ali on odbija svaku takvu pomisao.

– Emocije ostavljam po strani, jer želim da se uvijek, gdje god da radim i šta radim, ponašam iznad svega kao profesionalac. Svojevremeno Borac i Željezničar bili su na istim stanovištima po pitanju evropske budućnosti. U jesen 2009. godine, kada su Banjalučanima mnogi proricali borbu za opstanak, bili smo prvi stigli do polufinala Kupa BiH, na tribinama je bilo i po 10.000 gledalaca. Ni tada, a i u mom drugom pokušaju tu viziju neko nije htio da nastavi. Rekao sam već neke stvari, a mnogi ih prepoznaju tek sada. Za razliku od slabosti Borca, Amar Osim je, svi znaju dokle stigao sa „Željom“ samo, mjerilo je Evropa. „Plavi“ sa Grbavice primili su od Maribora četiri gola, a nikšićki Čelik koji iznaci Borca, sedam od Metalurga. To treba svima nama da znači da moramo biti realni u ambiciama.

Na kraju Stojnić ističe da upravo svoj novi put vidi u Rudar Prijedoru, gdje se razmišlja planski i racionalno, pravljenjem iznad svega jedne pozitivne atmosfere u čitavoj priči, a u uvjerenju da će klub, za razliku od prethodnih godina, kada nije imao mnogo od ulaganja u igrače, tačnije nije dobijao ništa prilikom njihovih odlazaka.

– Svjesni smo da za sve, pa i afirmaciju mladih igrača, kojih imamo, većinom rođenih od 1989-1992 godine, jer su, prema onome što pokazuju u radu željni dokazivanja, potreban rezultat. Biće pobjeda i poraza, najbitnije je da u ovakvom jednom opredjeljenju, sgvatimo da je neophodno strpljenje. Preko noći se ne može ništa ostvariti, ali bilo bi lijepo da klub dođe u položaj da do kraja pruži mogućnost mladima da sa iskažu svoj potencijal,da ih proda i ima koristi od njihovog transfera u veće sredine ili inostranstvo. Ponavljam, to mora i igrama koje će puniti tribine, i s podrškom navijača, naravno i onih najvjernijih „Alkohol bojsa“ doprinijeti da Rudar Prijedor bude istinski ponos krajiške regije-zaključio je Velimir Stojnić.

Tekst i foto – Nenad Đerić i GradPrijedor.com

Comments are closed.