Završen Sedmi Blanik kup Prijedor 2012

Na prijedorskom aerodromu Urije juče je svečanim proglašenjem pobjednika završen Sedmi Blanik kup „Prijedor 2012“, koji je okupio 28 jedriličara iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Republike Srpske i BiH.

Prvo mjesto na otvorenom prvenstvu u pojedinačnoj konkurenciji osvojio je Mirza Sinanović iz Aero kluba „Tuzla“, drugo Dragan Sazdovski iz AK „Kumanovo“ i Goran Savić iz AK „Niš“.

U ekipnoj konkurenciji na otvorenom prvenstvu najbolja je bila ekipa AK „Prijedor“ u sastavu LJubiša Aramanda i LJubiša Kotur koji su bili najbolji tim i na prvenstvu BiH i Republike Srpske.

Pobjednik u prvenstvu Republike Srpske u pojedinačnoj konkurenciji je bio LJubiša Aramanda, član AK „Prijedor“, a na prvenstvu BiH u pojedinačnoj konkurenciji najbolji je bio Mirza Sinanović, član AK „Tuzla“.

Direktor kupa Milan Marković je potvrdio da su takmičenja u svim disciplinama protekla u najboljem redu i uz maksimalnu bezbjednost svih učesnika što je zaokružilo pozitivnu sliku o još jednom uspješno održanom Blanik kupu u Prijedoru.

Sedmi Balnik kup u subotu u prijepodnevnim časovima otvorila je ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić, koja je istakla da su u BiH ovakve i slične vazduhoplovne manifestacije rijetke i da Prijedor ima čime da se ponosi.

Svečanosti otvaranja prisustvovala je i ministarka porodice, omladine i sporta Nada Tešanović, koja je rekla je da je ovo veoma važan događaj i da je činjenica da je jedriličarstvo prepoznato kao disciplina vazduhoplovnog sporta.

Riječ je o takmičenju pilota u preciznom slijetanju na polje dugo 60 metara u dvosjednoj višenamjenski opremljenoj jedrilici „blanik L-23“ koja se koristi za obuku, trenažu, te sportsko i akrobatsko letenje, gdje slijetanje prije nulte linije diskvalifikuje takmičara, a slijetanje poslije te linije nosi dosta negativnih bodova.

Smisao ovog takmičenja je obuka pilota da, u slučaju vanterenskog slijetanja, pilot izabere određenu tačku na kojoj će bezbjedno sletjeti na što kraći teren i time sačuvati i svoj život i sredstvo kojim leti.

Piloti jedriličari takmiče se po pravilima Blanik kupa prema kojima šleperski avion izvlači letjelicu na visinu od 1.000 stopa ili oko 330 metara, a potom jedrilica sama prolazi školski krug i slijeće što bliže nultoj tački.

Pokrovitelji Sedmog blanik kupa „Prijedor 2012“ bili su Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo porodice, omladine i sporta, grad Prijedor i brojni prijedorski privrednici.
SRNA

Comments are closed.