Završeno 16. pojedinačno seniorsko prvenstvo Republike Srpske u šahu: Titula Borisu Đukiću

sah-boris djukicBoris Đukić, FIDE majstor iz Banjaluke, osvojio je prvo mjesto na 16. pojedinačnom seniorskom šahovskom prvenstvu Republike Srpske, održanom u Prijedoru. Đukić je prekinuo dominaciju velemajsotra Miodraga Savića iz Bijeljine, koji je pobjeđivao na posljednja četiri šampionata (trijumfovao ukupno pet puta), pošto je u pretposljednjem, šestom, kolu (od sedam odigranih po švajcarskom sistemu) bio bolji od dvotrukog prvaka, velemajstora Milana Vukića, a potom u posljednjem ispitu, takođe iznenadio internacionalnog majstora Vladu Jakovljevića, remizirajući sa njim, jer da je njegov rival osvojio cio plijen našao bi se na tronu. Isti broj poena, kao i Đukić, imao je inter-majstor i trostruki prvak Srpske Zoran Rnić iz Bijeljine, ali slabiji dodatni kriterijum.

– S obzirom da posljednje tri i po godine nisam igrao, prvo mjesto je i za mene veliko iznenađenje. Došao sam na prvenstvo kao deseti po rejtingu, ali, vjerovatno je ta činjenica da sam bio rasterećen, doprinijela da u jakoj konkurenciji stignem do titule – naglasio je vidno uzbuđen Đukić.

Na proglašenju najboljih u hotelu „Prijedor“, glavni sudija, međunarodni sudija Nedeljko Ilić iz Banjaluke pročitao je konačan plasman, a ujedno se zahvalio svima, jer nije bilo nikakvih problema da bi morao reagovati Turnirski odbor.

Potom je generalni sekretar Šahovskog saveza Republike Srpske Miladin Gavrić dodijelio posebno priznanje pomenutom Saviću, a predsjednik Šahovskog kluba „Rudar“ iz Prijedora Rade Javorić ispred odličnog tehničkog organizatora, uručio novčane nagrade za deset najuspješnijih igrača, od kojih je za prvoplasiranog iznosila 700 KM, drugoplasiranog 500, trećeplasiranog 400, pa do posljednje dvije pozicije od po 50 KM, a taj iznos pripao je i najboljem kadetu do 18 godina Slavenu Paštaru i najboljem omladincu do 20 godina Srđanu Jefiću.

Turistička organizacija Prijedora darivala je još petoro takmičara, ispod desete pozicije. Đukiću su, uz pobjednički pehar, pripale medalja i diploma, koju su dobili Runić i trećeplasirani Savić, od strane ŠS RS. Ujedno na najljepši način, kvalitetnim turnirom, okončana je godina u kojoj je Savez obilježio vrijedan jubilej-dvije decenije postojanja.

I fabrika keksa „Mira“ je svojim proizvodima nagradila najstarijeg učesnika 16. pojedinačnog seniorskog prvenstva RS, 72-godišnjeg Prijedorčanina Miloša Mutića, te najbolje u kadetskom uzrastu, Paštara i Saru Jaćimović. Djevojka iz Broda, koja je bila jedina dama na ovom nadmetanju, zaslužuje sve čestitke. U napornim četvorodnevnim borbama Jaćimovićeva, koja je ove godine postala evropska šampionka do 16 godina, na prvenstvu Starog konitenta u ubrzanom i brzopoteznom šahu, u Banji Vrućici, do 16 godina, a ima titulu do 14 godina, pokazala je da je istinski dragulj ovog sporta Srpske, pokazavši izuzetnu snagu i koncentraciju u mečevima sa favorizovanim iskusnim šahistima. Šlag na tortu bila je njena pobjeda nad inter-majstorom Milenkom Šibarevićem.

Rezultati-šesto kolo:
Boris Đukić-Milan Vukić 1:0; Miodrag Savić-Zoran Popović 0,5:0,5; Vlado Narančiž-Vlado Jakovljević 0:1; Predrag Batinić-Zoran Runić 0:1;
Sara Jaćimović-Veselin Krgović 1.0; Dražen Radulović-Srđan Jefić 0,5:0,5; Emir Hadžipašić-Siniša Elez 0,5:0,5; Milenko Šibarević-Slobodan Kuzmanović 1:0; V
ladimir Bilić-Jovo Gužvić 1.0; Danko Gužvić-Radenko Galić 1.0; Slaven Paštar-Nedeljko Kljajić 1:0; Igor Javorić-Drago Šikman 1:0; Željko Tadić-Miloš Mutić 1.0; Nemanja Mastikosa-Mladen Tomić 0:1; Darko Aleksić-Darko Vasiljević 0,5:0,5; Gordan Praštalo-Branko Bekan 0,5:0,5;

sedmo kolo:
Jakovljevič-Đukić 0,5:0,5; Popović-Runić 0:1; Vukić-Savić 0:1; Šibarević-Jaćimović 0:1; Elez-Narančić 1:0; Jefić-Batinić 0:1; Hadžipašić-Bilić 0:1; D.Gužvić-Radulović 0.1; Krgović-Paštar 0,5:0,5, Tomić-Tadić 1:0, Javorić-Kuzmanović 0,5:0,5; J.Gužvić-Kljajić 0:1; Mutić-Šikman 1:0; Galić-Aleksić 0,5:0,5;
Mastikosa-Praštalo 0,5:0,5, Vasiljević-Bekan 0:1.

Konačan plasman: Đukić i Runić po 5,5; Jakovljević, Savić i Jaćimović po 5; Popović, Batinić, Elez, Bilić i Radulović po 4,5; Vukić i Tomić po 4; Krgović, Jefić, Narančić, Šibarević, Paštar, Hadžipašić, D.Gužvić i Javorić po 3,5; Kuzmanović, Tadić, Mutić i Kljajić po 3, Galić i J.Gužvić po 2,5; Šikman, Aleksić i Praštalo po 2, Vasiljević, Mastikosa i Bekan po 1,5 poen.

Tekst i foto – Nenad Đerić, GradPrijedor.com i Šahovski savez RS

Comments are closed.