Zlatni pir kuglaša bez domaćeg terena

kuglasi4

Kuglaški klub /KK/ „Rudar“ Prijedor obilježio je 50. rođendan organizujući – nakon deset godina pauze – tradicionalni kuglaški turnir u povodu 16. maja, Dana grada Prijedora.

Tradicija je prekinuta 2005. godine kada je, nakon privatizacije hotela „Prijedor“ u kojem se nalazila, srušena jedina kuglana u gradu.

Prvi obnovljeni šesnaestomajski turnir odigran je u Banjaluci kao i svi treninzi i sve utakmice kojima je prijedorski „Rudar“ bio domaćin u proteklih 16 mjeseci od kada je klub ponovo zaživio.

„Trebalo nam je deset godina da prevaziđemo rušenje kuglane. Imali smo duže i kraće periode mirovanja, ali je važno naglasiti da se klub nikada nije gasio“, rekao je predsjednik KK „Rudar“ Bojan Hrgar sinoć na svečanosti obilježavanja 50. godišnjice osnivanja kluba.

kuglasi1

On je pozdravio 40-ak kolega iz banjalučkog „Borca“, teslićkog „Minerala“ i „Duba“ iz Kozarske Dubice koji su učestvovali na turniru u povodu Dana grada Prijedora i zahvalio im se na podršci.

„Po sportskim rezultatima godina iza nas nije bila uspješna jer smo imali samo jednu pobjedu, ali to nam nije ni bio prioritet. Naš cilj bio je da pokrenemo klub, da vratimo kuglanje u Prijedor i da odigramo sezonu. U tome smo i uspjeli“, kazao je Hrgar.

Predsjednik Upravnog odbora /UO/ kluba Goran Predojević rekao je da je u februaru prošle godine većina kuglaša bila sumnjičava da li će se uspjeti revitalizovati klub i sport kojeg u gradu na Sani nije bilo od 2005. godine, ali da su danas zahvalni svima kojima su se obratili za pomoć i koji su pomogli na neki način.

„Mi nemamo domaći teren i zato sve plaćamo: i prevoz na treninge u Banjaluci, i korištenje kuglana za treninge i za odigravanje utakmica kojima smo domaćini u Banjaluci, i odlaske na domaća i gostujuća takmičenja i opremu. Iza svakog treninga čeka nas fiskalni račun koji plaćamo odmah, a ne sutra. Stoga smo ponosni što smo sigurno jedan od rijetkih klubova u BiH koji sve svoje obaveze plaća i nikom ništa ne duguje“, naglasio je Predojević.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković rekao je da je grad Prijedor podržao oživljavanje i dalji razvoj kuglaškog sporta.

kuglasi3

„Nekada smo imali veliku kuglanu i dobro razvijen kuglaški sport, ali, nažalost, neki događaji su poremetili takve mogućnosti. Konačno će problem biti riješen izgradnjom nove sportske dvorane na Urijama u kojoj je planirana i kuglana“, rekao je Đaković ocjenjujući da su kuglaši uprkos tom nedostatku veoma dobro organizovani i da kvalitetno rade.

Prijedorčanin Milan Hrgar kaže da je kuglanje u njegovoj porodici tradicija i da se sjeća zemljane kuglane krajem pedesetih godina prošlog vijeka koja je asfaltirana 1959. godine i na kojoj je prvu kuglu bacio njegov otac, a da su se kuglanjem bavila i oba njegova sina.

„Nakon rata imali smo memorijalni turnir u kuglanju posvećen mom sinu Dejanu koji je poginuo na srbobranskom ratištu 1995. godine. Na tom turniru učestvovala je i reprezentacija Srbije, a na prvom je pobijedio upravo moj mlađi sin Bojan“, naveo je Hrgar.

kuglasi2

On je dodao da postoje planovi da se ponovo organizuje taj memorijal, kao i planovi da se ostvari saradnja sa srpskim kuglaškim klubovima u inostranstvu, ali sve to kada Prijedor ponovo dobije svoju kuglanu, što se planira za 2016. godinu.

Priznanja za doprinos razvoju kluba dodijeljena su gradonačelniku Prijedora Marku Paviću, Predragu Šorgi iz kompanije „Arselor Mital“, Mili Šurlanu, direktoru Fonda za profesionalno osposobljavanje i zapošljavanje invalida Republike Srpske, Slađani Radaković, direktorici prijedorskog Centra „Sunce“, te predstavnicima Intesa Sanpaolo banke i medija.

Priznanja za poseban doprinos razvoju kuglaškog sporta dobili su i bivši i sadašnji igrači i treneri Dragan Trkulja, Nikola Jojić, Nedeljko Drinčić i Goran Predojević.

Prijedorskim kolegama priznanje za oživljavanje kluba uručio je predsjednik banjalučkog „Borca“ Dušan Kudra.

Autor: SRNA

Comments are closed.