Suđenje u Banjaluci: Priznao da je podmitio poreske inspektore

Priznao je Prijedorčanin M.B. da je suspendovanim poreskim inspektorima, svojim sugrađanima N.B. i M.R., dao mito od ukupno 200 maraka.

Sklopio je, naime, sporazum sa Republičkim javnim tužilaštvom, tako da će biti novčano kažnjen, ali i obavezan da svjedoči protiv optuženih inspektora.

Okružni sud u Banjaluci je prihvatio taj sporazum i sutra će Bilbiji biti izrečena presuda, dok je suđenje N.B. i M.R. počelo danas.

Podsjetimo, kako su „Nezavisne novine“ objavile prije nekoliko mjeseci, Okružni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv M.B., ali i N.B. i M.R., inače inspektora u prijedorskom Područnom centru Poreske uprave Republike Srpske.

Tada je iz Republičkog javnog tužilaštva, koje je optužnicu podiglo, saopšteno da inspektore terete za primanje mita i trgovinu uticajem, a M.B. za davanje mita.

Osim za primanje novca od M.B., Tužilaštvo tereti N.B. za još sličnih slučajeva.

„Optužnica N.B. tereti da je sam, u toku 2018. i ove godine, dva puta zahtijevao i primio novac – jednom 5.000 KM, a drugi put 5.000 evra i 250 KM, da ne uradi službene radnje koje bi morao izvršiti“, saopštili su tada iz Republičkog javnog tužilaštva.

N.B. će, kako je tada navedeno, odgovarati i po optužbi da je jednom zahtijevao i primio nagradu od 500 KM da posreduje da se uradi službena radnja.

Kako se dodaje u saopštenju Tužilaštva, optužnica N.B. i M.R. tereti da su zajedno, 15. jula prošle godine, primili poklon, odnosno 200 KM da ne urade ono što su službeno morali, a M.B. da im je ponudio i dao poklon.

Podsjetimo, tokom pretresa garaže N.B., policija je uočila knjigu „Etički kodeks za profesionalne računovođe“, a u njoj je pronašla 21.400 evra.

„U knjizi je bila bijela koverta sa gomilom novca. Uglavnom su to bile novčanice u apoenima od 500 evra, mada ih je bilo nekoliko i od 200 evra“, otkrili su ranije izvori „Nezavisnih“.

Iz Poreske uprave Republike Srpske su, podsjetimo, poručili da podržavaju aktivnosti policije i tužilaštva na suzbijanju korupcije i kriminala.

Povezane vijesti:
Poreski inspektori osumnjičeni da su primali mito i zloupotrijebili ovlašćenja
Uhapšen poreski inspektor u Prijedoru

Autor: Dragan Sladojević – Nezavisne novine

Comments are closed.