Sedmice sudskog poravnanja u sudovima u BiH

Sedmica sudskog poravnanja organizuje se u svim prvostepenim i drugostepenim sudovima u BiH u periodu od 6. do 17. novembra 2017. godine. Ova aktivnost se realizuje u okviru Projekta unapređenja efikasnosti pravosuđa II kojeg finansira Vlada Norveške, a implementira Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine (VSTS BiH).

Cilj organizovanja „Sedmicâ sudskog poravnanja“ jeste rješavanje što je moguće većeg broja predmeta mirnim putem, u skraćenom postupku, koji je ekonomičniji i brži za stranke. Promocijom mirnih načina rješavanja sporova, VSTS BiH želi izvršiti pozitivan uticaj na efikasnost sudskih postupaka te promjenu pristupa suda i stranaka rješavanju sporova. Prioritet se postavlja na brzo i efikasno rješavanje, s akcentom na zadovoljstvo stranaka na ishod spora i uslugu suda.

Stranke zainteresovane da svoje predmete riješe sudskim poravnanjem mogu se samostalno, preko svog zastupnika ili u dogovoru sa suprotnom stranom pisanim prijedlogom ili na drugi način obratiti sudu odnosno postupajućem sudiji i predložiti zaključenje sudskog poravnanja. Postupajući sudija će, u skladu sa odredbama Zakona o parničnom postupku, tokom cijelog postupka nastojati da spor riješi u skladu sa iskazanom voljom stranaka.

Za više informacija molimo da obratite vašem sudu.

Poziv možete preuzeti ovdje.

Izvor: Osnovni sud u Prijedoru

Comments are closed.